Morötter

Morotsstavar eller solar och månar? Den frågan har mina barn fått många gånger när de var mindre.

Det som vanligtvis brukar kallas för morotsslantar kallade vi solar och månar, eftersom den tjockaste delen på välvuxna morötter med fördel kan delas på längden innan de slantas. Morötter är underbart goda, nyttiga och vackra. De har en söt och mild smak som kommer väldigt väl till sin rätt när man ugnsrostar morötterna i stavar med olivolja och flingsalt. Annars kan man servera råa (eller ugnsrostade) morotsstavar med en god dip, till exempel en enkel och god fårostdip. Kokta morötter kan vara nog så goda som de är, särskilt de ljuvligt späda morotsknippen vi finner på våren och försommaren; koka de spädaste hela med en bit blast kvar, servera helt enkelt med olivolja eller en klick smör och lite flingsalt. Under vinterhalvåret kan det vara gott att pigga upp dem – och oss – med citron eller apelsin, både för smaken och nyttigheten. Rårivna morötter blir både godare och nyttigare med en dressing av nypressad citron, olivolja och lite flingsalt. Eller varför inte göra härligt aromatiska marockanska morötter med citron, spiskummin, vitlök och koriander – de är goda till både kött, kyckling och fisk, grillat eller annat och passar utmärkt på en buffé eftersom de är lika bra både varma och kalla. En favorit hemma hos oss är morotssoppa, gärna smaksatt med ingefära och nypressad apelsin – en riktig vitaminbomb i vinterkylan, därtill snabblagad!

I grytor har moroten sin givna plats och i snart sagt varje välgjord buljong brukar en rejäl bit morot koka med tillsammans med allt annat. Med sin söta smak kan morötter till och med användas i efterrätter, eller i bröd för smak och saftighet. Morotskaka har ju blivit en klassiker. Man kan även koka morotssylt, gärna med citron eller apelsin i för extra fin smakbrytning, eller återigen den spännande smakkombinationen ingefära och apelsin.

Jag tror att många har en oförtjänt dålig bild av morötter som tråkiga och smaklösa. Min förhoppning är att du nu ska ha inspirerats till att med lust ge dig i kast med några av recepten du finner här nedan.

Faktaruta

Daucus carota sativus är en tvåårig ört, art i familjen flockblommiga växter, som vi känner som rotfrukt eftersom vi skördar rötterna under det första året, varför de oftast inte hinner gå i blom. Om de gör det blommar de med vita blommor och kan bli närmare en meter höga. Moroten är släkt med persilja – det syns på blasten. Andra släktingar är palsternacka, selleri, dill och fänkål. Morot är lättodlad och klarar av många olika sorters klimat. Den är därtill lätt att lagra, vilket gör att det är en av de grönsaker vi kan äta i färsk lagrad form året om. Moroten har odlats i Medelhavsområdet redan före Kristus och kom troligtvis till våra breddgrader genom klosterväsendet. Morötter finns faktiskt i många skiftande färger, allt från blekaste vit-gult över den vanliga orange till mörkröda framodlade varianter.

Morötter är mycket rika på karotin (även kallat karoten, ordet kommer från det latinska ordet för morot: carota), vilket omvandlas till A-vitamin i levern. Morötter sägs därför vara bra för synen genom att förebygga grå starr samt verka gynnsamt för mörkerseendet. Karotinet sägs även förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Det är karotinet som ger moroten sin gulröda färg. Karotin är ljus- och luftkänsligt, varför morötterna ska lagras mörkt och svalt och skäras upp eller rivas strax innan servering för att behålla så mycket nyttigt karotin som möjligt. En morot ger i princip dagsbehovet av A-vitamin. Det sägs att karotinet tas upp lättare av kroppen när morötterna kokats. Morot innehåller även kalium och fibrer.

Morotsfyllda recept som du finner under Morötter i kolumnen här bredvid:

Morotssoppa med ingefära och apelsin

Mustig bönragu med morötter och jordärtskockor

Marockanska morötter

Grönsakssoppa

Lycka till med de härliga morötterna i köket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com
 

En kommentar

  1. Jag är lite smått fascinerad av morötter… Jag har vissa perioder då jag mår riktigt dåligt med yrsel och illamående och det enda som får det att lätta en aning är att äta en massa morötter. Det hjälper inte helt med det är et enda som lindrar så jag har ett mycket gott öga till morötter 🙂

Kommentera