Zucchini/Squash

Zucchini säger en del, squash säger andra. Squash är det engelska namnet som tidigare var mer vanligt i Sverige men lär även komma från det namn en indianstam hade på denna grönsak, medan Zucchini kommer från italienskan och successivt blivit mer använt. Ett annat namn man ibland kan höra är det franska courgette. Numera brukar det oftast stå zucchini när jag handlar i affärerna. De finns i både gröna och gula varianter, båda lika goda och användbara. Här bredvid ser ni även minizucchini jag fann på marknad i Paris.

Fast så här års brukar jag ha turen att få hemodlad zucchini levererad av mina föräldrar, än så länge späd och mjäll och god även rå. Vart efter som sommaren drar mot höst blir zucchinisarna större och större, men lyckas ändå behålla sin fina smak – antagligen för att de är så färska och fina. De kan annars lätt bli träiga och bittra när de tillåts bli riktigt stora.

De små använder jag gärna råa eller lättstekta till sallad, kanske med tomat och lök, rårivna eller tunt skivade till fräsch pastasås tillsammans med solmogen tomat och mild färsk vitlök, olivolja och salt. De lite större steker jag i olivolja med lök eller vitlök och smaksätter med citron som tillbehör till kött eller fisk. Eller lägger i skivor på grillen, smaksatta med olivolja, citron och vitlök. Örtkryddor som passar bra till zucchini tycker jag är timjan och mejram. De kan även klara ett visst chilibett, tillsammans med citron.

Man kan fylla omeletter med zucchini, kanske en italiensk frittata, och jag använder gärna zucchini i mina woker eftersom de behåller sin krispighet och fräschör om man är försiktig vid tillagningen.

Zucchinisoppa är underbart gott och här bredvid kommer ett inlägg med min mors goda och enkla zucchinisoppa. Ett annat bra användningsområde för zucchinisar i den större storleken är att fylla dem med en god köttfärssås och gratinera dem i ugnen med parmesan eller annan ost. Det blir otroligt mycket godare än man kan tro, och vackert dessutom.

Och så ska vi inte glömma att zucchini är en given ingrediens i den sydfranska grönsaksröran ratatouille, tillsammans med aubergine, lök, paprika och tomat. Ibland gör jag en slags dekonstruerad variant där jag tar skivor av stor zucchini och varvar med skivor av aubergine, tomat och dessutom mozzarella eller getost till små vackra och goda torn som gratineras i ugnen med några droppar olivolja över sig och serveras till kött eller fisk eller som en förrätt, kanske med parmaskinka. Jag använder den också i min medelhavskyckling, en gryta med zucchini, soltorkade tomater, oliver och andra medelhavssmaker i härlig kombination.

Paolo Roberto har som de flesta italienare en talang för att servera och uppskatta denna grönsak. Han har ett klassiskt italienskt recept som kallas zucchini fritti där han steker den i tunna skivor på relativt hög värme i rikligt med olivolja smaksatt med vitlök så den blir knaprig och god.  Italienarna gör också en av mina absoluta favoriter – friterade zucchiniblommor som fylls med mozzarella och sardeller (achuga på italienska, anchoa på spanska, men sardeller på svenska – läs mer om begreppsförvirringen kring ansjovis i den artikeln här på Katinkas Kitchen). Det är så smältande ljuvligt gott när de är lagade och friterade enligt konstens alla regler så de blir sprödknapriga och osten smälter inuti, med ett bett av sardellsältan.

Eftersom zucchini är ganska rikt på vatten använder jag den inte så ofta i pajer, men om jag gör det steker jag den i olivolja med lök eller vitlök först och låter den koka in så det blir lite torrare, varefter jag lägger den på smulad fetaost eller chèvre innan jag häller på äggstanningen.

Zucchini kan med fördel läggas in i kryddig ättikslag, kanske med paprika och/eller lök och den kryddning man väljer. Det kallas även för syltad zucchini. Det går även att sylta zucchini som i stället för att ha förvällts, eftersom det är onödigt att koka en vattnig grönsak i vatten, steks – eventuellt med lök eller vitlök – i olivolja och sedan fryses in. Tänk på att inte steka den för mjuk, eftersom den ska värmas upp igen. Du kan sedan plocka fram den under vintern och njuta sommarsmak som ett tillbehör i sin egen rätt, till pajfyllningar, pastasåser, soppor eller ratatouille.

Det finns som sagt var många härliga användningssätt för zucchini/squash och jag önskar dig mycket glädje i köket med de zucchinirecept du prövar. Lär dig mer om zucchinin i faktarutan nedanför, därefter finner du några länkar till zucchinirecept. Gå även in i kategorin zucchini i kolumnen till höger. Det kanske allra bästa är att du söker på ordet zucchini i rutan upp till höger – då kommer alla inlägg upp som har zucchini i sig någonstans, så får du många tips och inspiration.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Faktaruta:

Squash eller zucchini, cucurbita pepo, är en grönsak i familjen pumpaväxter. Man skiljer på sommar och vintervarianterna, där den senare är mer pumpaliknande med tjockare skal, sötare smak och tål lagring bättre. Det är egentligen den inte fullväxta grönsaken som är sommarzucchini där man kan äta även kärnhus och skal. Vintervarianten bör skalas och rensas på kärnhuset. Zucchini består likt sin släkting gurka av mycket vatten, 95%, och är i princip fettfri och helt kolesterolfri. Den innehåller en anings gnutt fibrer, liten mängd kolhydrater, C-vitamin, B-vitaminer (främst Niacin), A- vitamin och väldigt lite E-vitamin samt mineraler som främst Kalium (mer än banan sägs det) och Magnesium men även lite Fosfor och Kalcium och försvinnande lite Natrium, Järn och Zink.

Länk till zucchinisoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=12353

Länk till skördepasta med späd zucchini, tomater, färsk lök och vitlök: http://katinkaskitchen.com/?p=12616

Länk till mammans mumsiga medelhavskyckling: http://katinkaskitchen.com/?p=920

Länk till köttfärssås att fylla zucchinisarna med och parmesangratinera: http://katinkaskitchen.com/?p=403

Länk till grillad zucchini: http://katinkaskitchen.com/?p=11753

Länk till pasta med bacon och zucchini i tomatsås: http://katinkaskitchen.com/?p=1395

Länk till papardelle med zucchini och aubergine: http://katinkaskitchen.com/?p=12504

 

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera