Hemgjorda hamburgare

Hemgjorda hamburgare är faktiskt riktigt lätt att göra. Vi kryddar dem helt enkelt bara med salt och peppar och kanske någon annan krydda man känner för. Sedan serverar vi dem med en hemgjord enkel sås som brukar uppskattas av både stora och små. Därtill flera olika grönsaker utöver de obligatoriska tomatskivorna, löken och salladen – och klyftpotatis.

Den här gången blev det majskolvar, kokta flerfärgade morötter serverade med smör och färska champinjoner som stektes med chili, persilja och lite schalottenlök. Allt hade levererats i en trevlig ekologisk låda utanför dörren. Brödet steker vi med lite olivolja och kanske en touch vitlök. Det blir goda matiga hamburgare som slinker ner, vare sig man äter med fingrarna eller kniv och gaffel.

Du behöver för 4 personer:

Beräkna åtminstone 200 gram köttfärs per person (det går lustigt nog åt mer än så när det är hamburgare…)

salt, peppar och eventuellt t.ex. lite anchochili eller annan god kryddblandning

1-2 ägg

Blanda ihop köttfärsen med ägg och kryddor – det är bäst att göra med rena händer. Forma hamburgare som du lägger på en sköljd skärbräda så lossnar de lättare.

Till såsen:

en burk crème fraîche

ca 3 msk Heinz (eller annan) chilisås

1 tsk dijonsenap

några droppar tabasco

salt och peppar

ev. lite torkad mald anchochili (finns i Santa Marias sortiment)

gärna några droppar rom eller whiskey (kan låta konstigt, men sätter verkligen extra piff och är så lite alkohol så att barn kan äta av såsen också)

Gör så här:

Rör ihop såsen och smaka av så du får fin balans och smak. Kanske lite mer av senapen eller ketchupen?

Länk till klyftpotatis: http://katinkaskitchen.com/?p=8615

Länk till de kryddiga champinjonerna: http://katinkaskitchen.com/?p=13077

Länk till flerfärgade morötter med smör: http://katinkaskitchen.com/?p=12959

När du gjort grönsaksrätterna, skurit upp tomater och röd- eller gul lök, kanske lite chili, lagt upp salladsblad i en skål och klyftpotatisen nästan är klar i ugnen steker du hamburgarna. Jag gör det gärna i en grillpanna så de får fina ränder och god smak. Stek gärna brödet i en panna bredvid. Ringla lite olja över brödet och ta ev. en klyfta vitlök skuren på längden och gnid in brödet med för extra smak och piff. Värm brödet i stekpannan. Servera direkt med alla tillbehör och såsen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera