Aprikospaj

En paj går så lätt att svänga ihop och är trevlig att servera både som efterrätt eller bara till kaffe. Här har jag utgått från ett av Jamie Olivers recept på persikokaka, men ändrat en del och gjort en aprikospaj. Jag älskar aprikoser som för mig smakar sol, värme och mitt älskade Medelhav. Aprikoserna blir ännu mer förföriska av att kokas i en sockerlag med vanilj. Den som vill kan servera de inkokta aprikoserna som de är till vaniljglass eller vispad grädde. Eller gå vidare och göra denna goda paj som blir lite knaperseg i kanterna.

Du behöver:

ca 10 färska aprikoser, delade i halvor och urkärnade

1 ½ dl socker

2 dl vatten

1 liten eller 1/2 lång vaniljstång, uppskuren på längden så vaniljfröna kommer ur vid kokningen

Till smeten:

125 gram smör, rumstempererat

150 gram socker

2 ägg, delade i vitor och gulor – vitan vispar du med elvisp med en msk socker till styvt skum

140 gram mjöl

ca 1 dl socker att strö över kakan innan gräddning

Gör så här:

Dela och kärna ur de tvättade och torkade aprikoserna. Koka upp socker och vatten med den uppskurna vaniljstången. Lägg i aprikoserna och låt dem koka ca 5 minuter. Ställ åt sidan. Det här momentet kan självklart göras i förväg, förvara aprikoserna svalt så håller de ganska länge.

Rör smör och socker mjukt och poröst så det blir fluffigt och ljust. Den som vill kan ta hjälp av en elvisp. Rör ner äggulorna och vispa äggvitorna separat med en msk socker till styvt skum. Rör först ner mjölet i smör-socker-ägguleblandningen, vänd därefter ner de uppvispade äggvitorna. Den som vill kan även tillsätta några msk av sockerlagen som är full av aprikossaft- och smak.

Lägg aprikoshalvorna i en smord pajform med snittytan uppåt (för att de inte ska förlora sin saft under gräddningen), bred smeten över och försök trycka ner smeten runtom aprikoserna. Strö avslutningsvis socker över pajen. Ställ in i ugnen som du värmt till knappt 200 grader. Grädda ca 40 minuter. Titta till den så den inte blir bränd. Du kan i så fall lägga ett bakplåtspapper över. Kolla med en sticka att smeten inte är för kladdig.

Ta fram pajen och servera den varm, ljummen eller kall med lösvispad grädde, gärna smaksatt med en skvätt konjak eller bara med en liten sked socker. Det är också gott att servera vaniljglass till pajen.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

2 Kommentarer

  1. men men var hitta färska aprikoser

    Östermalmshallen onlly ??

  2. Nej, inte ens där tror jag de står att finna så här i midvintern. Bättre plocka upp receptet på sensommaren-hösten när vi hittar aprikoser i våra affärer. På vintern kan man faktiskt annars ta torkade aprikoser och blötlägga dem så de puffar upp sig och blir nästan som de färska – funkar riktigt bra i just det här receptet!

Kommentera