Indisk lammcurry

En äkta indisk curry har inte mycket gemensamt med det som de flesta uppfattar som indisk mat. Jag har förstått att det beror på att det oftast är pakistanier som har indiska restauranger i väst. Den äkta indiska maten är självklart väldigt varierad beroende på vilken del av Indien den kommer från. I söder har du till exempel mer kokos, lime, fisk och skaldjur – såsom i Kerala.

Jag har bara haft förmånen att äta den mat som serveras i New Delhi då jag arbetade som flygvärdinna på SAS. Det var alltid lika härligt, spännande och ljuvligt gott! I Indien äter man oftast inte naan, som hör till det pakistanska muslimska köket, som man i och för sig även kan äta på fantastiska tandoorirestauranger i just New Delhi. Indierna äter roti eller chapati som är ojästa fullkornsbröd. Jag gör gärna chapati när jag ordnar en ordentlig indisk afton ”with all the trimmings”.

Vid en indisk afton i Katinkas Kitchen står även lökcachumber på bordet, som är skivad lök marinerad i citron- eller limejuice med salt och sägs främja matsmältningen. En raita, yoghurtsås, gör jag också till och gärna en hemgjord pikant chutney som jag kanske serverar tillsammans med mango chutney före curryn med papadams, de tunna friterade linsbröden. Eftersom de är gjorda på linser är det värt att notera att de är glutenfria. Länkar till chutney, raita, cachumber och chapati finns längst ner här.

Nu till lammcurryn. Hemligheten med en bra curry är kryddblandningen. Glöm bort allt vad den krydda som finns färdig på burk och kallas curry är. Den gör sig bäst till kokt kyckling i currysås, tycker jag, eller som hemligheten bakom café de Paris-smöret. När jag gör en curry smaksätts den med ingefära, lök, vitlök, gurkmeja, chili, spiskumming, kardemumma, nejlikor, kanel, korianderfrön, bockhornsklöver, curryblad, svartpeppar och innehåller tomat och ofta yoghurt. En curry på fisk kan även innehålla limejuice, kanske kokosmjölk samt muskotblomma eller senapsfrön.

En curry kan göras på kyckling, nötkött, fisk eller lamm. Idag ska vi göra en ljuvlig lammcurry. Jag gör den antingen på grytbitar, på eller utan ben, som tål lång kokning så köttet blir mycket mört och nästan faller av benen. Ibland gör jag en lyxversion på benfri lammstek. Det är då viktigt att tänka på att köttet måste plockas upp efter den första stekningen och läggas i curryn först senare, för att det inte ska bli torrt och trist. Men såsen mår bra av att få koka ihop och kanske till och med lagas dagen innan så den blir riktigt mustig och härlig i smakerna. Servera gärna med basmatiris.

Diabetikern äter denna goda gryta utan ris eller andra kolhydrater.

Ett tips: var inte rädd för att ha i rikligt med kryddor och chili. Om thailändsk mat är som en färgpalett där man ska måla med alla smaker; sött, salt, surt, starkt och beskt så man känner dem runt tungan kan man om indisk mat säga att den är som en kraftfull symfoniorkester där helheten blir fantastisk och varje komponenent spelar sin roll.

Du behöver för ca. 4 personer:

Lamm, beräkna ca 200 gram benfritt kött per person

2-3 gula lökar, skalade och hackade

4-6 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

4-5 cm färsk ingefära, skalad och finhackad

2-3 gröna chilifrukter, hackade (smaka av hur styrkan är på dem – det varierar mycket!)

1 kanelstång

6-8 hela nejlikor

3 kardemummakapslar (de gröna stora kapslarna som innehåller kardemummafröna – om du inte får tag på dem tar du försiktigt några små frön hel kardemumma)

1 – 1 1/2 tsk malen gurkmeja

ca 1 tsk malen spiskummin (obs! Förväxla inte med vår klassiska bröd- och snapskryddekummin!. Spiskummin heter cumin på engelska, medan den för oss mer vanliga kummin heter carawayseeds)

1-2 tsk malda korianderfrön

10-15 hela svarta pepparkorn

ev. 1/2 tsk senapsfrön

1/2 – 1 tsk rött chilipulver (här menar man egentligen en slags chili som oftast inte finns hos oss – jag brukar ta 1/2 tsk cayenne eller liknande chilipeppar och kanske lite chilikryddblandning också)

1 msk curryblad (kan uteslutas om du inte får tag på det)

ev. garam masala-kryddblandning (kan uteslutas om du inte får tag på det – krydda då bara upp med kanske lite mer av kryddorna ovan)

1 kg färska mogna tomater eller 2 burkar plommontomater av god kvalitet

ca 1-2 dl matlagningsyoghurt

färsk koriander till serveringen

salt

olja till stekning

Gör så här:

Skär köttet i bitar. Om du använder lammstek eller annat benfritt kött skär du det i kuber på ca 2 cm.

Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Lägg upp de hackade ingredienserna och alla kryddor du ska använda på fat, redo att lägga i.IMG_0680

Skålla och hacka tomaterna. Skålla dem gör du genom att skära ett kryss i toppen, trä tomaten på en gaffel och doppa den någon minut i kokande vatten. Då brukar det vara lätt att skala dem. Skär bort skaftfästet också efter att du delat tomaten.

Om yoghurten är lös kan det vara en idé att låta den rinna av i ett melittafilter för att få den tjock.

Hetta upp ca 3 msk olja i en gryta till medelhög värme. Jag brukar ta en stor gjutjärnsgryta. Lägg i löken, vitlöken, ingefäran och chilin. Fräs under omrörning i några minuter tills löken blivit mjuk utan att bli brun. Tillsätt nejlikor, kanelstång, kardemumma, pepparkorn, hela korianderkorn samt ev. senapsfrön och rör om. Tillsätt chilipulver, spiskummin och gurkmeja. Fortsätt att röra runt. Tillsätt köttet och fräs det i kryddblandningen. Ibland om jag ska göra stor sats steker jag helt enkelt köttet i en stekpanna bredvid och kryddar det under stekning med gurkmeja, chili, vitlök, ingefära (ibland tar jag torkad här, men har färsk i själva såsen), spiskummin och peppar. Lägg köttet åt sidan om du använder mört benfritt kött. Använder du grytbitar på eller utan ben kan du låta dem ligga kvar när du tillsätter de hackade tomaterna. Smaka av med salt. När du steker kryddorna kan det ibland behövas spädas med lite vatten för att de inte ska bränna fast. Låt såsen puttra ihop, smaka av om du behöver mer salt eller kryddor. Tänk på att du även ska tillsätta yoghurten som kommer mildra smakerna avsevärt. Låt såsen puttra, gärna någon timme så smakerna blandas och den blir mustig och härlig och köttet blir riktigt mört om du valt grytbitar.

Ca 15-20 minuter innan servering tillsätter du yoghurten och låter såsen bli varm innan du lägger i det möra benfria köttet, om du valt det. Var försiktig här och lägg i lite yoghurt i taget. När jag gjorde lammcurryn vid det här tillfället då jag fotade blev det inte helt lyckat eftersom jag hade i för mycket yoghurt och då är det svårt att få tillbaka den härliga smaksymfonin igen. Låt puttra ihop och kontrollera köttet så det är lagom genomstekt. Jag tycker om när det fortfarande har en lite rosa mitt, när det är filé eller benfri lammstek. Strö färsk hackad koriander över precis innan servering.

Servera med basmatiris och kanske något eller alla tillbehör jag beskrev ovan. Länkar kommer här nedan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! Längst ner ser ni hur kul barnen tycker det är med indisk afton:)

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Länk till cachumber: http://katinkaskitchen.com/?p=177

Länk till raita: http://katinkaskitchen.com/?p=2859

Länk till grön färsk chutney: http://katinkaskitchen.com/?p=1238

Länk till indiskt bröd – roti/chapati: http://katinkaskitchen.com/?p=13492

4 Kommentarer

  1. Hej!

    Jag tänkte bara säga att jag provlagade din curry härom veckan och vill ge tummen upp! Kul att äntligen hitta ett recept på en smaskig curry som verkligen smakar indiskt 🙂 Tack för att du delade med dig!

  2. Jag hittade din blogg när jag googlade för recept på en lammcurry. Man blir hungrig av att bara läsa recepten 🙂
    Jag ska testa den ikväll!

  3. Vi har precis ätit din curry till middag. Den är fantastisk -tack för recepten!

  4. Åh vad trevligt! Kul att ni gillar den lika mycket som vi:) Jag tittade på din FB-sida – trevligt innehåll! Titta gärna på min FB-sida för Katinkas Kitchen:) Har du någon blogg också?
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera