Kycklingfilé med örtig lätt sås

Kycklingfiléer är praktiska att ha hemma eftersom de håller någon vecka och snabbt går att laga till något gott en vardagmiddag när tiden tryter. Ibland steker jag dem hela i ugn eller stkpanna, ibland blir de en härlig pastasås. En favorit är medelhavskycklingen.

Här har jag stekt dem med örter och serverat dem med en god lätt sås på schalottenlök som stekts eller snarare kokats mjuk i olivolja och sedan mixats med yoghurt och färska örter. Jag tog basilika och timjan, men du kan välja det du vill och har. Till serverade jag en härlig röra på zucchini stekt med lök, citron och örter. Den som vill tar även ris eller potatis i någon form till – kanske den goda klyftpotatisen.

Du behöver för 4 personer:

1 kycklingfilé per person

färska örtkryddor eller torkade blandade örtkryddor (t.ex. timjan, rosmarin, basilika, salvia, mejram, rosmarin)

salt och peppar

den som vill tar även lite vitlök eller någon god kryddblandning

olivolja till stekning

Till såsen:

2-3 schalottenlökar, skalade och finhackade

3-4 msk olivolja att mjuksteka schalottenlöken i

2 dl matlagningsyoghurt eller avrunnen naturell yoghurt (jag brukar ta den goda turkiska yoghurten från Lindahls)

en rejäl knippa färsk basilika

några droppar citron att smaka av med

salt och peppar

Länk till zucchiniröra med citron: http://katinkaskitchen.com/?p=13779

Länk till recept på zucchiniröra med tomat: http://katinkaskitchen.com/?p=13006

Länk till klyftpotatisen: http://katinkaskitchen.com/?p=8615

Gör så här:

Torka av kycklingfiléerna och skär bort senor och fett. Krydda dem med rikligt med färska örter och kanske lite vitlök samt salt och peppar. Låt dem ligga framme så de blir rumstempererade medan du fortsätter att göra såsen, zucchiniröran och kanske klyftpotatisen eller vad du valt att servera till.

Stek den finhackade schalottenlöken mjuk på ganska låg värme så den snarare blir kokt i oljan , confitstekt, eller snarare -kokt säger man på köksfranska. När löken är mjuk och precis börjat ta färg häller du den i ett kärl som du kan använda stavmixern i. Låt löken svalna och häll på yoghurten och lägg i basilikan. Salta och peppra lite. Mixa till en slät sås som blir härligt ljusgrön i färgen och alldeles underbar i smaken. Smaka av med salt och peppar, kanske några korn socker för att balansera yoghurtens syra. Jag hade även i någon msk olivolja extra som gav fyllighet, fin smak och bra konsistens. Ställ såsen åt sidan eller svalt till servering.

Stek kycklingfiléerna på ganska hög värme först, dra sedan ner värmen något för den fortsatta stekningen så filéerna blir genomstekta. Det får inte vara något rosa i mitten. Om du är osäker sticker du i filén och ser att vätskan som kommer ut är klar, inte rosa. Jag steker gärna i grillpannan för att få fint mönster och kunna hålla hög värme utan att de bränns över hela ytan.

Servera med den örtiga såsen, zucchiniröran, sallad och kanske klyftpotatis eller ris.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

Kommentera