Kyckling till söndagmiddag

Det är trevligt att samlas kring en söndagmiddag, vare sig det sker i mindre eller större sammanhang. I stället för den traditionella söndagssteken kan man göra söndagskyckling. Två härliga majskycklingar steks i ugnen och serveras med de tillbehör säsongen, tillgången och lusten bjuder.

Kycklingen rostar jag vanligtvis i ugnen smaksatt med örter och citron där även några ituskurna citroner åker in som fyllning i kycklingen för att ge saftighet och smak. Ibland varierar vi oss och använder dijonsenap som smaksättning i stället. Den som lyckats få tag på kryddan sumac som används i Mellanöstern kan med fördel använda den som smaksättare – enkelt och mycket gott.

På tillbehörssidan kan det antingen bli bara några olika grönsaker, såsom kokta gröna bönor, vaxbönor med schalottenlök, morötter med någon smaksättning t.ex. basilika, rödbetor med chèvre, mozzarella och tomat. Länkar till recepten finner du längst ner här på sidan. Du kan även söka på de ingredienser du har eller vill använda genom att lägga in dem i sök-rutan uppe till höger så får du fram alla recept som innehåller dina ingredienser.

Ibland gör jag någon grönsak, sallad och klyftpotatis i ugn eller rostad potatis som rostas hel tillsammans med morötter i smält smör. Det blir nästan lite knapersegt och supergott.

Vill man ha en sås till kan man lägga några citroner i formen i ugnen och mjukbaka dem för att sedan pressa ner den sötmilda saften i matlagningsyoghurt för en snabb väldigt god sås. En annan god sås på yoghurt men som blir lite fylligare är såsen med långsamstekt schalottenlök. Länkarna finner du längst ner eller i kategorin såser i kolumnen till höger.

Nu åter till receptet. Du behöver:

1 eller 2 hela kycklingar, gärna majskyckling som jag tycker har extra fin smak och saftighet.

olivolja att gnida in kycklingen med

färska örter (eller torkade) -t.ex. timjan, rosmarin, mejram, körvel etc.

ca 3 citroner, delade i halvor eller mindre bitar – gnid in kycklingen med citron och lägg in resten av bitarna i kycklingen tillsammans med en rosmarin- eller timjankvist.

Salt och peppar

Gör så här:

Sätt på ugnen på 175 grader. Ta ur det som ligger i kycklingen, torka av den och gnid in den med olivolja. Salta och peppra ganska friskt, gnid även in den med en mängd hackade örtkryddor. Man kan till och med lyfta på skinnet över bröstet och trycka in några vackra kvistar örter, kanske salvia – eller basilikablad tillsammans med rosmarin eller timjan, lägg in en tunn skiva smör eller någon msk olivolja som du gnider in både under och över skinnet. Detta gör att skinnet blir extra knaprigt, gott och fint.

Ställ in kycklingen eller kycklingarna i en oljad ugnsform eller på en plåt i ugnen. Grädda ca en timme. Påbörja det lustfyllda arbete du har framför dig med de tillbehör du valt.

Du märker att kycklingen är klar genom att sticka i den med något vasst. Om saften som rinner ut är klar är kycklingen klar. Rosa saft betyder att den obönhörligen måste in och gräddas mer. Det är farligt att äta kyckling som inte är helt genomstekt. Men det är å andra sidan tråkigt att äta kyckling som är torr och överstekt. Titta därför till den så den blir genomstekt men fortfarande saftig och fin.

Servera med dina tillbehör och kanske en god sås eller ett kryddsmör.

Länk till klyftpotatis: http://katinkaskitchen.com/?p=8615

Länk till basilikamorötter: http://katinkaskitchen.com/?p=11721

Länk till fler tillbehör: http://katinkaskitchen.com/?cat=125

Länk till citronsåsen: http://katinkaskitchen.com/?p=3325

Länk till yoghurtsås med schalottenlök: http://katinkaskitchen.com/?p=13739

Länk till fler såser, röror och kryddsmör: http://katinkaskitchen.com/?cat=127

Bon appétit och smaklig söndagmiddag önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera