Crème pistage brûlée

 

När jag hade äggulor kvar efter att ha gjort sufflé och ville göra en efterrätt med arabisk touche kom jag på att göra som en crème brûlée men med pistagenötter och kardemumma. Det blev en fantastiskt god skapelse, krämig och med härliga smaker.

Du behöver för 6-8 personer:

4 äggulor

5 dl grädde

100 gram skalade pistagenötter, hackade

1/4 tsk kardemumma, krossad

gärna 3 hela kardemummakapslar

1/2 vaniljstång

3 msk socker, gärna råsocker

ytterligare socker att lägga på toppen och bränna av precis innan servering – jag använder gärna finkornigt råsocker eller ljust muscavadosocker. Fransmännen använder sucre vièrgois eller sucre cassonade.

Gör så här:

Vispa upp äggulorna med sockret i en bunke. Värm under tiden upp grädden i en kastrull tillsammans med den uppskurna vaniljstången och de hela kardemummakapslarna. När grädden är het men inte ännu har börjat koka häller du den över äggvispet och vispar bara hastigt ihop det.

Rör i de hackade pistagekärnorna och den krossade/malda kardemumman. Det blir godast om du har hala kapslar som du öppnar och krossar de hela fröna själv i en mortel. Jag tycker att färdigmald kardemumma lätt kan få en nästan antiseptisk, kemisk smak, medan den färskare från kapslarna ger en alldeles oemotståndlig kryddig spännande smak.

Lyft upp de hela kardemummakapslarna och den uppskurna vaniljstången.

Fördela blandningen i kokotter och ställ dem i en ugnsplåt med höga kanter eller en stor ugnsfast form som du fyllt med kokande vatten. Jag brukar ställa i kokotterna först och sedan fylla upp runt om med hett vatten. Ställ i ugnen som du IMG_0153värmt till 175 grader.

Låt formarna stelna i ugnen i vattenbadet – det tar ca 30 minuter. Kolla med en sticka så de stelnat.

Lyft ur ugnsformarna ur vattenbadet och ställ att svalna. Jag ställer dem gärna på en bricka, utomhus om jag kan och det är svalt ute, annars först i rumstemperatur och därefter i kylen med plastfolie över.

Så här långt kan du förbereda formarna någon eller några dagar i förväg.

När det är dags att servera tar du fram dem och socker. Häll ca 2 tsk socker över varje i ett jämnt lager. Ta fram brännare och bränn av dem så att sockret smälter och blir brunt och knäckigt men inte svart och bränt. Servera direkt.

Den som vill göra det extra enkelt för sig kan använda pistagecrème, t.ex. den fantastiskt goda från Oliviers & Co. Om du använder den följer du receptet för övrigt och ersätter pistagenötterna med den, uteslut då också sockret eftersom crèmen redan är söt.

Bon appétit!

Med vänliga matglada hälsningar

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Vi fick smaka (och glömde köpa!) på pistagekräm på matmässan igår, jisses så got det var! Så vi kan tänka oss att detta är riktigt gott.

  2. Visst är det gott! Smakade också pistagekräm nyligen. Tror man kan använda det i en crème brûlée, men även ha den på paj och annat.
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera