Pasta alla puttanesca

Jag har nu i Nikko Amandonicos härliga bok Una Bella Spaghettata

lärt mig att det finns ett mer städat namnalternativ till glädjeflickans pasta – pasta alla bonne femme. Det är oavsett namn en underbar enkel pastasås som både barn och vuxna brukar älska! (I alla fall när de inte vet om att den innehåller sardeller)

Du behöver:

Pasta av någon god sort och form – traditionellt spaghetti till denna sås -även om barnen här valt Farfalle.

En liten burk sardellfiléer

En rejäl skvätt olivolja

1-2 klyftor hackad vitlök

En liten citron eller en halv citron

Ev. lite vitt vin

En förpackning passerade tomater

Örtkryddor (t.ex. timjan, basilika, lite oregano – den tar annars lätt över smaken!)

En nypa socker, gärna råsocker

Gärna några msk kapris

den som vill har även i svarta oliver

Om man vill: lite chili

Gör så här: 

Under tiden som du kokar pasta fräser du hackad vitlök i olivolja och tillsätter hackade sardeller, fräser en stund och pressar i en halv citron som du sedan lägger i (använd helst ekologisk eller tvätta den noga innan). Tillsätt ev. lite vitt vin, låt puttra ihop någon minut. Sardellerna kokar i princip sönder i den här såsen och blir bara en ljuvlig ton som verkligen gör rätten. Häll i de passerade tomaterna, smaksätt med lite örtkryddor efter smak och någon nypa socker (alltid socker i tomatsåser! Det är för att lyfta fram tomatens hela smakpotential – till fyllig mild solmogen sötma. Ett knep man ofta använder i både Italien och Spanien). Häll i kaprisen mot slutet av kokningen. Den här såsen behöver inget salt – sardellerna tillsammans med kaprisen och övriga smaker ger ändå en fin angenäm sälta. Den som vill kan hetta upp den något med en liten bit finhackad chili, alternativt några flagor torkad chili. Servera gärna med nyriven parmesan.

Den här såsen brukar faktiskt vara riktigt populär hos barn (!) – oftast förutsatt att de inte känner till ingredienserna i förväg. Såsen gör sig även mycket bra i kalla pastasallader. Blanda ihop såsen med pastan och låt svalna. Vid servering kan du ha på lite extra olivolja och pressad citron – några tag med pepparkvarnen och du har en utmärkt och lättlagad rätt på en buffé med något kallt kött, eller fisk.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com
En kommentar

  1. Brukar vara gott med lite svarta oliver och kapris i röran med.
    trevliga recept men jag har inte hunnit kolla allt.

Kommentera