Tarta Ponche Segoviano

Det här är en efterrätt som är mer en saftig bakelse och kommer från den spanska staden Segovia norr om Madrid. Det tog många år innan jag vågade pröva den, eftersom jag alltid trott att den skulle vara sanslöst sötsliskig och inte alls i min smak.

Men det visade sig att jag blev helt såld på denna ljuvliga skapelse som är alldeles oemotståndlig. Den består av tunna lager av en lätt sockerkaka gjord på maizenamjöl (glutenfri alltså!) som varvas med en kräm och toppas med ett tunt lager mandelmassa med florsocker som bränns i vackert mönster. Servera gärna med några färska bär.

Du behöver:

För sockerkaksbotten:
6 äggulor
3 äggvitor
75 gram maizenamjöl

För sockerlag att hälla över sockerkaksbottten:

2 1/2 dl socker
2 1/2 dl vatten
rivet skal av en citron

ev. lite anislikör

Till krämen:
3 äggulor
1 äggvita
50 ml vatten
125 g socker, vanilj eller kanel som smaksättning

Till marsipanen:
250 g malen mandel
250 g strösocker
1 msk vatten
1 äggvita

Gör så här:

För sockerkaksbotten:
Vispa med elvisp ihop 6 äggulor och tre äggvitor i 10-15 minuter. Dra ner hastigheten på elvispen och tillsätt maizenamjölet lite i taget. (det stämmer att det inte ska vara socker i här – sockret tillsätts efter gräddning i form av en sockerlag. )

Smörj en kakform med smör, tag gärna en fyrkantig form.

Häll kaksmeten i formen och grädda formen i vattenbad, s.k. ”bain Marie” i 15 minuter i 175 graders ugn tills kakbotten stelnat men inte blivit bränd.

För sockerlagen:
Koka ihop sockerlagen med citronskalet, låt sjuda försiktigt i 5 minuter. Dela först sockerkaksbotten i de delar du sedan tänkt använda dem i. Man kan göra en stor kaka eller portionsbitar som på bilden.

Dränk sockerkaksbotten med sockerlagen. Här har jag lärt mig ett specialtips från en av Madrids mer kända anrika restauranger; häll över lite anislikör för det där lilla extra!

För krämen:
Koka först ihop en sockerlag på 1/2 dl vatten och 125 gram socker.

Vispa äggulorna skummiga, tillsätt sockerlagen försiktigt i en långsam stråle. Smaksätt med vanilj eller kanel.

Häll krämen i en tjockbottnad kastrull och låt sjuda upp under konstant omrörning tills den tjocknar. Tag den då direkt av värmen och ställ krämen åt sidan att svalna.

Vid montering:

Lägg kräm på ena lagret sockerkaksbotten, lägg på kräm, lägg på mer sockerkaksbotten och därefter mer kräm.

För marsipanen:
Arbeta samman de malda mandlarna med florsockret och en uppvispad äggvita, tag lite äggvita i taget så att massan inte blir för lös. Om den blir för fast när du haft i hela äggvitan kan du försiktigt tillsätta lite vatten.

När du fått ihop mandelmassan/marsipanen kavlar du ut den till ett lager som är ca en halv centimeter tjockt.

Täck kakan med marsipanen. Låt gärna en del mandelmassa gå ner över kanten (se bilden).

Avsluta med att sikta florsocker över och gärna ta ett brännjärn eller glödgad järnstång och lägg på för att göra vackert rutmönster. Man kan även använda brännaren som annars används till crème brûlée för att försiktigt bränna vackert rutmönster över kakan på traditionellt vis (se bilden).

Nu är kakan klar att serveras, men den mår bra av att vila ett tag i kyla innan servering. Servera gärna med lite färska bär eller färsk frukt, t.ex. apelsinskivor.

Bon appétit önskas med vänliga spanska matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Buen provecho!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

En kommentar

  1. Ah vad kul att du tyckte om ”var” efterätt! Det är en av mina absoluta favorit efterrätter!

Kommentera