Tryfflig pasta

IMG_0521

Jag älskar tryffel! Fast det är ju inte så lätt att få tag på, och dessutom väldigt dyrt. Därför blev jag så glad när jag hittade tryffelsalt och en väldigt god tryffelolja på Oliviers & Co. Dessutom en specialpasta med sommartryffel i. Det här blev en underbar liten snabblagad rätt med ljuvliga smaker, tillsammans med en fantastisk lagrad parmesan, som vi fått av goda vänner i Milano. Den som har färsk tryffel är bara att gratulera – hyvla på den och njut!

Till serverade jag en fräsch tomatsallad på cocktailtomater med strimlad färsk knipplök och örtkryddor. Faktum är att basilikan var på upphällningen så det blev en ny spännande smakkombination med citronmeliss.

Du behöver för 4 personer:

Beräkna drygt 100 gram pasta per person (jag brukar ta 500 gram för 4 hungriga)

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

en rejäl klick smör

en skvätt vitt vin eller någon msk vermouth (t.ex. Noilly Prat)

1 1/2 – 2 dl grädde

1-2 dl riven parmesan, gärna en vällagrad extragod och smakrik

tryffelsalt

tryffelolja av god kvalitet

nymald svartpeppar och gärna blandpeppar (vit-, rosé- & grön-)

Gör så här:IMG_0520

Fräs den hackade schalottenlöken i smöret på medelhög till medellåg värme i stekpanna, gärna teflonpanna. När löken mjuknat utan att ta färg tillsätter du vinet eller vermouthen. Låt puttra ihop lite innan du tillsätter grädden. Låt koka ihop så såsen tjocknar något medan du kokar pastan.

Koka pastan i rikligt saltat vatten. Passa så pastan inte kokas för länge – det är viktigt att den är ”al dente” som italienarna säger, d.v.s. med en kärna av spänst. Häll av pastan i ett durkslag. Jag brukar dessutom skölja av den hastigt i kallt vatten för att den inte ska fortsätta att mjukna, men det anses som helgerån av vissa. Häll den nykokta pastan direkt i såsen och rör om. Krydda med tryffelsaltet, pepparn och tryffeloljan.

Lägg upp pastan i skålar, antingen med parmesanen ovanpå eller om du vill blanda i lite av den innan du lägger upp den – det är en smaksak. Det ska inte vara för mycket parmesan här, utan tryffeln måste få spelrum för sina ljuvliga smaker.

Ringla lite extra tryffelolja och strö tryffelsalt över precis innan servering.

Servera direkt med tomatsalladen. Recept på den finner du här bredvid eller genom att söka i sökrutan uppe till höger på just tomatsallad.

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Tryffelpasta ÄR ju så gott. Minns de underbara man fick i Italien. Jag har köpt färsk tryffel i Sverige också, men den var en stor besvikelse. Inte alls lika god och smakrik som i Italien, så nu nöjer jag mig med en bra tryffelolja på hemmaplan.

    Tänker fröken Dill

  2. Hej Fröken Dill – kul höra av dig igen! Visst ÄR det gott! Och instämmer i det du säger om tryfflar här och där:) Tur det finns goda tryffeloljor! Har du prövat tryffelsalt och tryffelhonung? Den senare är helt vidunderligt god till ostar, särskilt hårda get- och fårostar.
    Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Kommentera