Fläsk i sötsur sås

IMG_0726

Fläsk i sötsur sås, eller kinagryta som jag också kallar den, är en rätt som min mor lagade när jag och mina bröder var små, och det var en av mina favoriträtter trots att det var fläsk som jag inte är så förtjust i men de övriga smakerna tar över.

Jag har på senare år plockat upp receptet och dammat av det, d.v.s. uppdaterat det i min smak. Det betyder att jag har kvar de härligt krispiga vattenkastanjerna, men drar ner på paprika och tar bort morotsslantarna, som jag tycker hör hemma i många andra grytor men inte i den här. Ananasen har jag tvekat inför, men slutgiltigt valt att ha kvar av två skäl; barnen älskar den och den bidrar till den sötsyrliga smaken. Jag har vidare ersatt den torkade och malda ingefäran med färsk, riven ingefära för mer umpff och autencitet i smaken, nu när vi till min stora glädje har färsk ingefära i så gott som alla affärer. Jag drar gärna upp något på chilihettan också. Det är en relativt snabblagad gryta, som brukar uppskattas mycket. Servera den med ris och någon grönsak som IMG_0774bönor, haricots verts, sockerärtor eller broccoli.

Du behöver för ca 4 personer:IMG_0723

2-4 vitlöksklyftor, skalade och finhackade eller pressade

2 gula lökar, skalad och skuren i bitar eller smala klyftor, s.k. båtar

4-5 cm färsk ingefära, skalad och riven

olja till stekning (jag tar alltid olivolja, men solrosolja eller annan smakneutral olja är nog det rekommenderade)

600 gram fläskkött – filé eller karré t.ex.

1 burk vattenkastanjer, avrunna och skurna i skivor

ev. 1 burk bambuskott, i strimlor, avrunna

1 röd paprika, skuren i strimlor

1 burk ananasringar i lag

spadet från ananasen

1 1/2 dl äppelcidervinäger

2-3 msk socker, gärna farinsocker eller muscavadosocker för fyllighet

1 1/2 – 2 dl chilisås, typ Heinz

ev. 1/2 dl thai chilisås

ca 3 msk soja, den ljusa varianten passar bäst

gärna lite färsk eller torkad chili

Gör så här:

Sätt på riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Fräs köttbitarna i olja, krydda med peppar, salt, ingefära och vitlök och chili för extra hetta. Du behöver antagligen göra det här i omgångar för att de ska få fin stekyta. Jag brukar göra det i stekpanna och allt eftersom lägga över dem i grytan.

När allt kött är stekt steker du även löken och lägger den i grytan.

Blanda ihop äppelcidervinäger, socker, soja, chilisås(er) och ananasspad. Smaka av så att det är bra balans mellan det söta och det syrliga. Häll vätskan i grytan och låt den koka upp försiktigt. Låt den sedan stå och sjuda ett litet tag. Tillsätt vattenkastanjerna, bambuskotten, ananasen och paprikan.

Koka de grönsaker du valt som tillbehör.

När allt i grytan är varmt utan att ha kokat sönder är det klart att servera. Ställ fram en flaska soja för gästerna att ta av om de vill, och kanske lite extra chili.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

En kommentar

  1. Just det, vattenkastanjer fick man alltid i hemlagad kina-mat under uppväxten! Det är ju inte alls dumt. Måste snarats köpa hem en burk. Har däremot en gång testat färska vattenkastnjer och det var riktigt otäckt bittert.
    Minns fröken Dill

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*