Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Vaniljpannacotta vaniljbakad rabarber

IMG_0767

Jag har tidigare gjort den här ljuvligt krämiga pannacottan med den underbara vaniljbakade rabarbern ovanpå, i formarna. Här valde jag att stjälpa upp pannacottan och arrangera rabarbern vacker bredvid för en tjusig uppläggning. Kombinationen mellan den lent gräddiga pannacottan och rabarbern är perfekt!

Receptet på den vaniljbakade rabarbern finner du här på Katinkas Kitchen på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=139 eller genom att söka i sökrutan här uppe till höger på just vaniljbakad rabarber.

Du behöver för 4 personer:vaniljbakad-rabarber-2-Katinkas-Kitchen-300x225

4 1/2 dl grädde (jag använder Valios laktorfria)

4 små tsk socker, gärna råsocker (jag tar då helst finkornigt)

1 vaniljstång, uppskuren på längden

2 gelatinblad

Gör så här:IMG_0765

Häll grädden och sockret i en tjockbottnad kastrull, rör om så sockret börjar lösa sig. Lägg i den uppskurna vaniljstången, så alla de små vaniljfröna inuti kan blanda sig med grädden. Låt koka upp på medelhög värme under omrörning. När vaniljgrädden puttrat ihop lite (pannacotta betyder just kokt grädde) tar du kastrullen av värmen och låter den svalna en aning. Lyft upp vaniljstången och skrapa ur de sista fröna ner i vaniljgrädden. Släng stången.

Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Lyft upp, krama ur lite och lägg dem med det vatten som följer med i ett decilitermått. Tillsätt några msk av vaniljgrädden och rör runt tills gelatinet har löst sig. Om gräddblandningen har hunnit svalna för mycket håller du decilitermåttet över en skål eller kastrull med varmt vatten så att gelatinet smälter.

Häll gelatinblandingen i vaniljgrädden och rör om ordentligt. Häll upp i skålar eller formar. Om du ändå ska stjälpa upp formarna kan du använda keramikformar.

Ställ kallt att svalna i kylen. Gelatin stelnar först efter några timmar i kylen. Pannacotta är därför mycket praktiskt att laga till dagen innan den ska serveras så går det extra fort att få till efterrätten. Även den vaniljbakade rabarbern kan göras i förväg.

Vid servering: Stjälp upp pannacottorna på assietterna genom att först dra med en kniv längs med innerkanten på formen så den lossnar. Vänd formen upp och ner över assietten och banka lite försiktigt på formen så lossnar pannacottan och lägger sig fint på assietten.

Arrangera rabarbern vackert bredvid och lägg gärna en bit vaniljstång (som kokat med rabarbern i ugn) som dekoration. Servera och njut.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

2 Comments to “Vaniljpannacotta vaniljbakad rabarber”

 1. Gunnar H says:

  Haj Katinka!
  Tack för receptet på bakade rabarber, det ska jag prova! Pannacotta har jag gjort ett antal ggr med olika smaker.
  Ett tips; jag brukar aldrig slänga använda vaniljstänger utan istället skölja av dem, låta de torka på hushållspapper och sedan köra dem i mixer tillsammans med socker. Sedan silar jag detta och har ett billigt och gott vaniljsocker.
  Hälsningar!
  Gunnar

 2. Katinka says:

  Bra tips! Hoppas du blir nöjd med resultatet – det är en riktig favorit:)
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinka i mitt Kitchen

Leave a Reply