Våfflor frasiga ljuvliga

Idag får ni ett gammalt klassikt recept från legendariska Hiram, lagom till årets våffeldag som infinner sig på lördag den 25 mars.

Det här är mitt favoritrecept för våfflor, eftersom det blir frasigt och härligt och inte innehåller grädde – den vispar jag och blandar eventuellt med lite vanilj och serverar till. Hiram har även ett recept med vispad grädde i, men jag föredrar som sagt det här.

Ett minst lika bra glutenfritt våffelrecept finner du i eget inlägg här bredvid.

IMG_0322

Våfflorna går även bra att servera som salta mer matiga våfflor för den som vill, med crème fraîche och kanske lite rökt kött av önskat slag, eller lite rom (stenbits-, ishavs-), grönsaker, räkor – endast fantasin sätter gränser!

IMG_0324

Både jag och barnen är barnsligt förtjusta i nygräddade våfflor med god sylt och grädde. Jag brukar ta några upptinade frysta bär (blåbär och hallon eller bara hallon t.ex.) och ”råröra” med lite socker och servera till de frasiga våfflorna.

Du behöver till våffelsmeten:

40 gram jäst

5 dl fingervarm mjölk (37 grader)

5 dl vetemjöl

lite salt

en tsk socker (konsumeras av jästen, så våfflorna blir inte söta)

150 gram smält smör – som hälls i efter jäsningen!

Gör så här:

Smula jästen i en ganska stor bunke och rör i lite av den ljumma mjölken, rör tills jästen löst sig och häll i resten av mjölken. Häll i sockret och saltet. Vispa/rör i vetemjölet. Rör till jämn smet. Ställ åt sidan i köket att jäsa i 35 minuter.

Under tiden plockar jag fram sylt och vispar grädde och kanske rör ihop en god sylt med några favoritbär och lite socker. Dessutom smälter jag smöret så det hinner svalna lite innan det ska hällas i smeten inför gräddningen.

När smeten jäst klart häller du i det smälta smöret och rör runt med vispen.

Hetta upp våffeljärnet och smet på lite smör på det inför första gräddningen – sedan behövs inte smör i järnet eftersom smeten innehåller smör. Grädda gyllene frasiga våfflor och servera och njut direkt!

Bon appétit, förmedlat med vänliga matglada hälsningar genom Katinkas Kitchen!

Om du har något bra våffelrecept får du gärna skicka in det!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Vafler med gjær er nytt for meg, men skal prøves!

    Ellers vil jeg takke for alle hyggelige kommentarer og tilbakemeldinger på bloggen min! Ha en fin dag! 🙂

  2. Hej! Bare Hyggelig! Härligt med någon som skriver recept som man får lust att pröva och blir inspirerad av! Jag ska pröva dina favoritvåfflor också vid tillfälle!
    Med vänliga matglada hälsningar
    Katinka

Kommentera