Påskgratäng

Det här är ett recept som jag gjort i många år. Det är ett fantastiskt bra sätt att ta tillvara överblivna kokta ägg.

Gratängen är väldigt god att servera till kallskuret, överbliven kall stek – som påskens lammstek – skinka eller annat salt kött i skivor, eller rökt- eller annan lax. Fungerar utmärkt tillsammans med vad kallskuret och rester du har i kylen till en god brunch. Och den är det perfekta tillbehöret till en kryddstark stekt korv. Låt dig inte luras av hur det låter när du läser ingredienserna – den här gratängen är jättegod! Jag kokar ibland ägg just för att kunna göra den här gratängen.

Du behöver: 

6 Kokta ägg, i skivor

Gul lök i skivor, 1-2 st beroende på om stora eller små

Lite smör att smörja ugnsformen med

Béchamelsås (vit grundsås):

30 gram smör

3 msk vetemjöl

4-5 dl mjölk

salt och peppar och ev. riven muskot till smaksättning

gärna 1-2 dl riven ost (parmesan eller annan smakrik ost är bra)

Gör så här: 

Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Drag av värmen och rör i mjölet. Rör ordentligt så inte blir klumpar. Rör i mjölk lite i taget. Övergå till vispning efter ett tag. Faktum är att för bästa resultat ska mjölken vara varm, men jag brukar köra genvägen att använda kall mjölk. Det blir lättare klumpar då, men om man har i lite mjölk i taget och verkligen rör ordentligt mellan varje skvätt mjölk så brukar resultatet bli helt okej. Ställ tillbaka kastrullen över mellanstark värme och rör ordentligt hela tiden så inte bränns fast i botten. Du kan inte lämna såsen för ett ögonblick. När den börjar tjockna drar du ner värmen och fortsätter röra medan den får koka ihop lite. Ställ såsen åt sidan medan du gör i ordning resten till gratängen:

Lägg de skivade äggen i den smorda ugnsformen. Lägg skivad lök över äggen. Koka béchamelsåsen enligt ovan och häll den över äggen och löken. Strö över osten och se till att den kommer ner lite i såsen, så osten inte bränns vid gräddningen. Alternativt rör du ner osten i såsen när du tagit den av värmen. Strö lite peppar och kanske paprikapulver över gratängen. Ställ in i ugnen på 175-200 grader och låt baka i ca 30 min. Passa så inte bränns. Servera med skinka, pastrami, rökt lax, kall eller varm stek (överbliven lammstek?), uppfrästa gröna bönor, haricots verts, med schalottenlök och kanske tomater,  eller helt enkelt som den är med någon god grönsak – kanske broccoli?

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Oj, nu vaknade ett minne ”till liv”. Mamma gjorde denna gratäng precis som din men hon hade alltid i lite ketchup ( hemgjord!) också – jag kan känna smaken! Nu måste jag göra den endera dagen. Tack för det receptet! Kram fr C

Kommentera