Ägg – Glad Påsk!

Ägg är nog den symbol vi starkast förknippar med påsk. Det har sina förklaringar, varav en är att hönsen på våren började värpa mer ägg som behövde tas om hand. En annan är att man enligt katolsk sed åt näringsrik mat efter att ha hållit igen under fastan. Därtill kommer sannolikt den urgamla föreställningen med vad man tror är persiskt ursprung att ägg symboliserar liv och pånyttfödelse.

Traditionen att måla ägg är en gammal kristen sed. Förr i tiden gav man ofta bort målade ägg i påsktider, något som numera mest tar sig uttryck i dekorativa påskägg fulla med godis. I min familj har barnen alltid fått leta efter gömda påskägg med ledtrådar av rim, något som morfar fortfarande gör till de förtjusta barnbarnen. Att måla påskägg är trevligt pyssel men om man inte har tid eller vill måla kan man enkelt få lite mer dekorativa ägg genom att lägga lökskal i kokvattnet. Äggen kan sedan serveras som de är eller lätt målas med färg eller bara en enkel svart penna.

Om man får kokta ägg över kan man lätt laga en enkel men mycket god gratäng med lök och béchamelsås. Den låter nästan tråkig, men blir faktiskt riktigt god och härlig till skinka, lax, kanske överbliven lammstek (eller annan stek) eller något annat – väl värd att pröva! En annan sak jag gärna gör till påsk är en härligt krämig matjessillröra med hackat ägg, med fin sälta och lite lökbett i smaken. Den lagar jag faktiskt ofta under sommarhalvåret – mycket god att servera som tilltugg till fördrinken med något gott knäckebröd eller som en matigare förrätt med kokt skivad potatis.

På påskbuffén är det alltid trevligt med en god paj och min favorit just till påsk är min mosters italienska påskpaj med fräsch förvälld broccoli och bacon eller kassler som ger både sälta och smak. Med sin krämiga stuvning på gräddmjölk och äggulor är den både god och vacker. Någon av dagarna under påskhelgen gör jag gärna en härlig brunch och serverar en härligt krämig äggröra med strimlad rökt lax och gräslök. En rätt jag fick till frukost på ett ljuvligt bed and breakfast-ställe i Skottland för länge sedan.

Till efterrätt är det praktiskt att göra något som kan förberedas kanske till och med dagen före. Här väljer jag återigen recept med ägg i. Det blir antingen en riktigt krämig härlig fransk chokladkaka som är nästan rinnig i mitten kanske serverad med en apelsinsallad för färgens skull, eller en ljusgul krämig och syrlig citron- och limepaj. Eller varför inte en god lite orangegul aprikossufflé som alltid imponerar gästerna och kan stå färdig i kylen eller rentav frysen för att bakas precis innan servering.

Sufflén serverar jag med tropisk kompott och lösvispad grädde. Ett glas gott dessertvin, till exempel en Sauternes, tycker jag är den utmärkta drycken till.

För en närmare titt på recepten och för mer matinspiration titta här på www.katinkaskitchen.com under kategorin påsk i kolumnen till höger.

Faktaruta:

Hönsägg är de vi äter mest. Skalet består mest av kalcium. Äggvitan består av 90% vatten och 10% protein medan äggulan innehåller A-vitamin, B-vitamin (riboflavin), D-vitamin, E-vitamin, kalcium, selen, zink och protein. Ägg ger mycket energi. Äggula innehåller kolesterol men efter debatten för några år sedan tycks uppfattningen nu svänga mot att ägg faktiskt är en nyttig och bra energikälla, som dessutom är klimatsmart.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Kul att du tog med mitt recept på påskpajen och en del av mina bilder också, den med äggen i skålen från mexico är härlig, tycker jag – man blir GLAD!!! och det passar ju.GLAD PÅSK!

  2. Den är fantastiskt vacker och inspirerande! Tack för att jag får använda den och dela med den här på Katinkas Kitchen!