Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Yakiniku – japansk strimlad biff

2154878

Yag säyer bara Yakiniku! Yakiniku är en japansk rätt som är väldigt lätt att göra. Det finns numera till och med färdig yakiniku-marinad att köpa, men det blir godare och är väldigt lätt att göra egen. Råvarorna finns oftast i våra vanliga mataffärer. Servera med ris och kanske koreansk kimchi för extra sting. Japanerna hade serverat sin kryddblandning med lite chilisting, shishimi som betyder sju som i sju sorters kryddor. Den brukar stå på borden på många restauranger i Japan.

Du behöver för 4 personer:

600 gram lövbiff eller annat nötkött2154874

1 purjolök, tvättad och strimlad

ca 5 stjälkar salladslök, tvättad och skivad

2-3 msk sesamfrön

4 vitlöksklyftor, skalade och pressade eller finhackade

4 cm färsk ingefära, skalad och riven

1/2 dl mirin (en slags japansk söt risvinäger – finns oftast i vanliga affärer)

1 dl japansk soja (jag använder Kikkoman)2154875

2 msk sesamolja

1 msk socker

lite olivolja eller annan neutral olja till stekning

att servera till: ris och ev. kimchi (koreanska syrade grönsaker), ev. broccoli eller rårivna morötter med salt, citron och lite 2154877sesamolja. Ställ gärna fram extra soja och sesamolja för den som vill.

Gör så här:

Börja med att sätta på för att koka riset och förbereda för de övriga tillbehören du valt.

Strimla köttet. Skiva/strimla purjolök och salladslök.

Blanda ihop mirin, soja, hälften av vitlöken och ingefäran, socker, mirin och sesamolja i en liten skål eller halvlitermått.

Rosta sesamfröna i en torr stekpanna tills de börjar ta färg. Lägg upp dem på ett fat eller i en skål så länge.2154873

Det går fort att steka köttet så se till att dina tillbehör är så gott som klara att serveras när du börjar. Häll den neutrala oljan i en stekpanna. Hetta upp till ganska hög värme. Lägg i köttstrimlorna och fräs dem under konstant omrörning, lite som när man wokar. Ta inte allt kött på en gång, då får det ingen fin stekyta. Köttet ska bli ganska ordentligt stekt på utsidan men fortfarande vara lite rått i mitten så det inte blir torrt. Lägg det stekta köttet på ett fat vid sidan av medan du steker klart resten av köttet.

Dra ner värmen lite och lägg i även purjolöken, låt den fräsa så den precis blir mjuk. Lägg i köttet, häll på såsen och rör runt. Häll i hälften av sesamfröna och hälften av salladslöken precis när du tar det hela av värmen. 2154881Lägg upp direkt på tallrikar med ris eller i serveringsskålar eller -fat. Servera direkt med dina tillbehör. Ät gärna med pinnar!

Itadakimas! önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com2154882

 

 

1 Comment to “Yakiniku – japansk strimlad biff”

  1. Fröken Dill says:

    Smart att göra egen, den man får på stan är ofta alldeles för söt tycker jag!

Leave a Reply