Skaldjursrisotto

IMG_8666

När man ändå äter skaldjur är det verkligen synd och skam att slänga bort skalen. Använd dem i stället till att göra en fond som du sedan fryser in eller ställer i kylen några dagar för att sedan plocka fram och trolla ihop en ljuvlig middag. Oftast brukar det bli hummersoppa (eller på vilket skaldjur du nu ätit; havskräftor, räkor, krabba) men det här är ett alternativ som du måste pröva. Servera risotton som den är eller gör en lyxvariant med t.ex. halstrade pilgrimsmusslor och hummer eller bara en av dem. Risotto äts i Italien som förrätt medan vi gärna serverar den som huvudrätt. 

Det är lättare än man kan tro att göra en riktigt god risotto, knepet är bara att passa och pyssla med den hela tiden eftersom du måste röra hela tiden för att den ska bli krämig och fin. Men så får du också verklig lön för mödan!

Den här rätten kan man verkligen servera vid en festmiddag som nu till nyår, men tänk då på att den mår allra bäst av att serveras 1418905053-484610380299_1034882799870612_975817522539889519_nalldeles nygjord. Jag tycker därför att den passar bäst för lite mindre sällskap eller romantiska middagar:) <3

Receptet på fond finner du i egna inlägg här på Katinkas Kitchen – sök i sökrutan uppe till höger på t.ex. hummerfond.

Du behöver för 4 personer:

2 schalottenlökar, skalade och finhackade

2 vitlöksklyftor, skalade och finhackade

3 msk olivolja

20 gram smör

3 dl risottoris – jag använder helst Carnaroli men även Avorio (stavas ibland Arborio) går bra

2-3 dl vitt vin

1,2 liter hummerfond eller annan fond på kräftor, räkor, fisk eller en blandning

svartpeppar och ev. salt

2-3 dl riven lagrad parmesan

ev. pilgrimsmusslor och/eller hummer till servering (glöm inte att koka ny hummerfond!)

Gör så här: 

Häll fonden i en kastrull och sätt den på medellåg värme så att fonden hålls varm utan att koka. Fräs lök och vitlök i olivolja och smör på medellåg värme tills löken är helt mjuk utan att ha tagit färg. Höj värmen något och häll i riskornen. Låt fräsa runt så de blir glansiga och steks några minuter innan du häller i vinet. Låt puttra ihop några minuter innan du tillsätter en slev fond i taget, rör om hela tiden emellan och ser till att riskornen suger upp fonden och det börjar bli krämigt innan du tillsätter en slev fond till. Sådär håller du på tills riskornen är mjuka och du antagligen använt upp all fond. Du måste pröva ibland eftersom mängden fond varierar oerhört beroende på rissort, storlek på kornen etc. Krydda med peppar. När du tycker att riskornen är lagom mjuka med en liten kärna av tuggmotstånd utan att de är knastriga ser du till att du har tillräckligt med vätska för att kunna tillsätta parmesanen. Om risotton är för fast innan dess blir det bara en stel gröt och en risotto ska vara krämigt len och absolut inte för fast. Du ser här på fotot hur den bör vara. Smaka av med salt och peppar men tänk på att såväl fonden som osten ger sälta, oftast behöver man inte tillsätta mer salt.

Om du ska servera din risotto med pilgrimsmusslor halstrar du dem precis innan servering, bara med lite salt och peppar som kryddning. Hummern serverar du antingen i sitt skal eller tar ur den – på bilderna ser du båda versionerna.

Servera din goda skaldjursrisotto och njut!

Buon appetito önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiöld@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Slavica Dobrila

    Arborio eller avorioris ris är inte samma ……….. https://recept.se/artikel/vad-ar-det-for-skillnad-pa-arborioris-och-avorioris MVH

  2. katinkaskitchen

    Helt rätt! Arborio eller ännu hellre Carnaroli är det jag föredrar till risotto!
    Med vänliga matglada hälsningar
    Katinkas Kitchen

Kommentera