Glutenfria frasvåfflor

IMG_0349

Jag brukar vanligtvis göra Hirams utmärkta klassiska våfflor, men ibland vill man ha glutenfritt. Därför experimenterade jag ett år och kom fram till de här våfflorna som vi tyckte blev både goda och frasiga som sig bör. Ofta kan jag faktiskt välja de här numera eftersom jag älskar att de blir så frasiga och dessutom har en mycket trevlig lätt nötig smak – långt ifrån det man vanligtvis förknippar med glutenfritt.

Servera med din favoritsylt eller som jag rårörda bär och lösvispad grädde – vare sig det är våffeldagen eller inte. 

Du behöver: IMG_0348

2,5 dl durramjöl

1 dl rismjöl

1 dl potatismjöl

2 tsk bakpulver

3 dl mjölk

1 dl iskallt vatten

150 gram smält smör

en liten nypa saltIMG_0347

1 tskvaniljsocker

gärna socker med äkta vanilj att strö över de färdiga våfflorna

Gör så här: 

Blanda alla torra ingredienser inklusive bakpulver, rör om. Vispa i mjölk och vatten och sist det smälta något avsvalnade smöret. Smaka av med salt, ev. socker och kanske vaniljsocker eller rivet citronskal, kanel, kardemumma eller om du bara vill ha dem rena. Våfflor kan även serveras med salta tillbehör även om jag är svag för den söta varianten, helst med färska mosade bär. Låt smeten stå och dra ett tag så att framför allt durramjölet hinner tjockna. När du gör smeten rekommenderar jag att du vispar i vätskan lite i taget, dels för att få bort klumpar men även för att inte få en för lös smet. Jag vet inte vad som gått fel när de som kommenterat nedan och fått för lös smet, och hoppas att mina justeringar i receptet ska hjälpa. Nästa gång jag lagar de här våfflorna ska jag vara extra vaksam och ändra receptet ytterligare om behövs.

Hetta upp ditt våffeljärn och smörj det i första varvet. Sedan brukar det fungera ändå med smöret som IMG_0350finns i smeten. Grädda dina våfflor gyllenfrasiga och servera direkt med grädde och sylt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.comIMG_0346

5 Kommentarer

 1. Tack för världens sämsta recept på våfflor. Du förstörde en hel middag tack vare sörjan som du kallar våffelsmet.

 2. katinkaskitchen

  Så tråkigt, Joe. Jag har gjort det här receptet många gånger liksom även familj och vänner – alla med gott resultat men inser att jag kanske inte alltid följer mina egna recept och undrar om mängden vatten kan vara det som spökar här. Jag har nu ändrat lite i receptet och instämmer i det du skriver om att durramjölet brukar tjockna när det står ett tag. Hoppas du får bättre våfflor nästa gång och att du som vi gillar att det blir ovanligt frasiga våfflor, som dessutom är glutenfria då många i familjen är glutenintoleranta och fler därtill väljer att dra ner på vetemjöl. Hoppas du hittar något annat recept du gillar bättre.
  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

 3. Som Joe skriver är något galet.
  Konstaterade snabbt att smeten blev som pannkakssmet.
  Såg Joes kommentar när jag synade receptet & kastade snabbt i två ägg och mer durramjöl för att få rätt konsistens.
  Märkte dock att smeten blev något bättre av att stå en stund. Kanske är det detta som saknas i receptet?
  Hur som helst har jag försökt göra våfflor med ”pannkakssmet” då andra glutenfria recept resulterat i detta. Det är dödsdömt så försökte inte ens. Smeten ska vara tjock och trögflytande.
  Om ni använder detta recept rekommenderar jag en prov våffla i god tid innan maten.

 4. katinkaskitchen

  Men vad konstigt – och tokigt! När jag gör precis enligt receptet blir det alldeles underbart frasiga våfflor! Som jag skrivit i receptet föredrar många faktiskt dem framför vanliga glutenhaltiga frasvåfflor, även om Hirams gamla klassiska recept också ger mycket goda frasvåfflor.
  Med vänliga matglada hälsningar
  Katinkas Kitchen

 5. katinkaskitchen

  Så tråkigt! Jag har ändrat i receptet och ska även vara mycket vaksam när jag nästa gång gör våfflorna. Om du vågar pröva igen med mindre vätska kanske du får lika bra resultat som jag fått när jag gjort dessa våfflor – hela familjen och de vi bjudit dem på älskar att de verkligen blir frasiga samtidigt som de är glutenfria.
  Med vänliga matglada hälsningar
  Katinkas Kitchen

Kommentera