Omelett – med eller utan tryffel

Omelett är fantastiskt lättlagat, gott och nyttigt! Jag gör ofta omelett till lunch, brunch eller middag, inte minst när jag är ensam. Det här receptet publicerades först i samband med artikeln om tryffel – jag måste erkänna att jag i princip aldrig gör den med tryffel. Däremot lägger jag gärna i någon överbliven rest jag har i kylen; broccoli, bönor, tomater, skinka, köttfärssås eller annan pastasås, linsröra…etc – endast fantasin sätter gränser. Eller så gör jag en chèvre- eller sparrisomelett enligt recept som du också finner här på Katinkas Kitchen.

Först några ord om omelett: en av de enklaste, snabbaste rätter man kan laga – men inte helt lätt i början. Jag som lagat mat sedan jag var tolv år hade länge väldigt svårt att få till en fin omelett. Det var först när jag bodde i Spanien ett tag i 20-årsåldern som jag fick lära mig hur man kan göra en god omelett. Detta recept tycker jag ger en härligt krämig och faktiskt lättlagad omelett, när man väl lärt sig knepen.

Jag föredrar att göra omeletter portionsvis. Den hungrige tar tre ägg per person.

Om du inte har färsk tryffel, men har funnit en välsmakande tryffelolja (de enda jag smakat som tillnärmelsevis påminner om tryffel i smaken har varit riktigt dyra, oftast franska eller italienska från alpregionerna) kan du följa detta grundrecept för att därefter ringla tryffelolja över vid servering.

Du behöver per person:

2 ägg (som legat över natt eller längre i en burk med lock tillsammans med en bit färsk tryffel)

2 små msk vatten

olivolja till stekning samt att ringla över den färdiga omeletten

salt eller ännu hellre Herbamare eller Trocomare örtsalt som jag alltid bara strör över den färdiga omeletten

Gör så här:

Knäck äggen i en liten skål, tillsätt vattnet och vispa försiktigt med en gaffel. Här är det viktigt att äggvitorna och gulor blandas, men utan att förlora den lite sega sammanhängande konsistensen. Vispar man för mycket blir
det snarare basen till äggröra – då håller inte omeletten ihop. Personligen föredrar jag i varje givet läge vatten framför mjölk. Återigen tycker jag att mjölk (eller ännu hellre grädde) ger basen till en fin äggröra. Men nu är det omelett vi ska göra!

Hetta upp en bra stekpanna – själv använder jag gjutjärnspanna, men ta den panna du föredrar och som du vet är bra att steka i. Se till att pannan blir riktigt varm innan du har i stekfettet. Jag brukar alltid använda olivolja, men om jag ska göra en riktig tryffelomelett blandar jag olivoljan med en klick smör, för smakens skull. Om man använder bara smör måste det vara klarat smör, annars fälls mjölkpartiklarna ut och bränns i botten av pannan, men genom att blanda med olja undviker man det.

När pannan är varm och oljan ryker lätt, eller smöret slutat fräsa utan att ha bränts, häller du i de lättvispade äggen och drar genast ner värmen till låg värme. Det ska fräsa och bubbla till när du häller i äggsmeten. Lyft omeletten med gaffeln både vid kanterna och i mitten, så att ägg som ännu inte stelnat rinner till botten för att stelna i den varma pannan. Det går ganska fort att steka omeletten när man börjar med varm panna. Krydda med lite vitpeppar om du gör tryffelomelett. (För vanlig omelett tycker jag det passar väldigt bra med timjan i, och eventuellt lite fårost). När omeletten fortfarande är krämig i mitten utan att vara rinnig, men inte blivit brun på ytan häller du upp den på tallriken så den viks på mitten och läggs dubbelvikt som en halvmåne. Strö salt eller örtsalt över och för den lyxiga tryffelomeletten hyvlar du eventuellt lite färsk tryffel över. Har du en god tryffelolja ringlar du den över. Och gör du en vanlig – men fortfarande mycket god – omelett är det både gott och vackert att ringla olivolja över precis innan du serverar den rykande het direkt från spisen. En omelett ska inte vänta på dig – den kan gästerna gärna vänta på vid bordet och få sin nystekta omelett direkt från pannan då den fortfarande är rykande varm och samtidigt krämig och fin inuti.

Lycka till i omelettköket!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

3 Kommentarer

 1. Jag tycker ditt omelettrecept är seriöst, och värt att kommentera!
  Tryffel – är det inte lite väl dyrt?
  Gjutjärnspanna – är du tyngdlyftare?
  Var snäll och läs mitt omelett ”recept” och ge en kommentar!

 2. Anders Waldén

  Hej Katinka!
  Härlig site, insiktsfulla och läckra recept!
  Min godaste tryffelanrättning är rotsellerisoppa med tryffel:

  Koka ihop den fintärnade rotsellerin med 2-3 burkar Bongs Consommé (mkt fin bouillonsmak och avvägd sälta!)under måttlig värme, låt det ta sin tid. Mixa och tillsätt 3 dl vispgrädde (kan antagligen växlas mot Crème Fraîche,men det har jag inte provat)riv i färsk tryffel och koka samman på meddelhög sedan låg värme utan att det bränns vid, smaka av med salt och vitpeppar. Innan servering hyvla flortunna skivor tryffel som läggs på den upphällda soppan. Gott med smörbakta brödskivor(som krutonger)och vin! Glad påsk! Anders

 3. Hej! Vad glad jag blir för dina uppmuntrande vänliga ord! Jag lägger gärna ut ditt recept om jag får. Ha en riktigt glad och matrik påsk! Kati

Kommentera