Linser

Linser – ordet leder tanken antingen till något med ögat eller kameror eller så tänker man på proggiga rätter i 70-talsanda, ofta med en lite tråkig stämpel.

Tänk vad fel det kan bli – linser är en underbar och ofta underskattad råvara i vår del av världen. Längre söderut i Europa uppskattas den mer efter förtjänst och i Indien är den en basvara som står för viktig livgivande näring, i form av ljuvliga smaksymfonier med alla indiska kryddningar. Italienarna serverar den gärna med något rökigt kött, som bacon eller pancetta eller en god korv, till exempel salsiccia samt med härliga örtkryddor och vitlök. Fransmännen utgår ofta från basrecept på kokta linser som de sedan blandar med smör och citron eller med en dijonsmakande stuvning med skinka, lök och buljong eller med lök, tomater och smör – kanske serverat tillsammans med lamm. Alla de här smakerna gifter sig mycket väl med linserna och faktum är att man med hjälp av de oansenliga linserna kan laga vidunderligt goda gastronomiska upplevelser.

Det finns dessutom flera olika sorters linser. När jag var liten åt vi i sann vegetarisk anda linsgrytor på längden och tvären, ofta med vitlök och kabanosz eller någon annan kryddig korv i – lagade på röda, gröna eller bruna linser. Numera finner vi även de delikata små puylinserna och belugalinserna i många affärer. De tar linserna till en annan kulinarisk nivå eftersom de är både vackra och har en fin smak och konsistens. De kan man med fördel ha i sallader eller servera till något gott kött eller fisk, även vid den finaste middag.

Linser är egentligen den perfekta vardagsmaten. Använder man de röda linserna eller kommer ihåg att förgrodda bruna eller gröna linser går det ganska fort. Till en vardaglig men härlig smakupplevelse väljer jag antingen medelhavsk eller indisk smaksättning till min linsgryta. Serverad tillsammans med ris tillgodoses en mängd näringsbehov med råge – ris och linser har den fascinerande och utmärkta egenskapen att de kompletterar varandra även vad gäller näringsupptag och gör att kroppen kan tillgodogöra sig mer essentiella aminosyror än när man äter linserna för sig själv. Till lite festligare tillfällen gör jag gärna en enkel men smakmässigt raffinerad sallad med de vackra grönskimrande små delikata puylinserna eller de ännu svartare likaledes delikata belugalinserna som kokas varefter jag smular över en god roquefort och droppar en god balsamvinäger och olivolja över. Det blir en ljuvlig sallad med fantastiska smaker att servera till förrätt eller som tillbehör som är verkligt god och väl värd att pröva. En annan favorit är att bräsera linserna i ugn på italienskt vis, som i Jamie Olivers recept, med bacon, vitlök, rosmarin och lök.

I Indien finner man en uppsjö varianter på linsgrytor, – soppor och –såser. De serveras där oftast bara med ris, men det finns även festligare recept till speciella tillfällen som till exempel en kyckling kokt med linser, ett recept från Bombay.

Flera av recepten finner du här på Katinkas Kitchen under linser i kolumnen till höger.

Faktaruta

Lens culinaris, tillhör familjen ärtväxter med sex arter örter som växer i södra Europa, västra Asien och Afrika. Det är fröna vi äter, frukterna är baljor som innehåller fröna. Linser är en mycket god källa till protein, fibrer och mineraler. Linser är rika på järn, magnesium, zink och B-vitamin samt essentiella aminosyror. Då man groddar linser blir de mer rika på C-vitamin samt essentiella aminosyror och samtidigt mer lättsmälta för magen. Det finns olika sorters linser; gröna, röda, gula, bruna, puylinser m.fl. Röda linser går emellertid inte att grodda, eftersom de är linser som delats. Linser har odlats sedan väldigt lång tid i medelhavsområdet. Linser utgör basmat tillsammans med ris i Indien, på grund av att de är mycket energirika. Linser heter i Indien daal eller dal. Genom att kombinera linserna med ris får man extra näringsrikt upptag.

Lycka till i köket med de underbara och nyttiga linserna önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Linser med bacon, rosmarin, vitlök och lök låter jättegott. DET ska jag testa.
    Tack för tipset.
    Hälsar fröken Dill

Kommentera