Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Jordärtskocks-rösti fylld med brie, bacon och spiskummin

 

Det här är också ett recept från den härliga kokboken Galen i Grönsaker av Paul Gayler, en mycket duktig engelsk kock som för tio år sedan då boken kom ut arbetade på Lanesborough Hotel efter att ha arbetat på några av Londons bästa restauranger. Han skriver om denna rösti med jordärtskocka: Rösti är en schweizisk rätt som består av riven potatis som steks i smör. I detta recept har Paul Gayler gått ett steg längre genom att blanda jordärtskockor, bacon och spiskummin i potatisen och fylla kakan med ost. Den kan serveras som den är eller till kyckling eller kötträtter.

Du behöver:

2 stora potatisar

40 gram smör

1 liten gul lök, finhackad

½ tsk spiskummin (receptet föreskriver hela spiskumminfrön, men jag tycker det går lika bra med malen – då kan man ta det lite försiktigt och bara använda lite först och sätta till efter hand om man vill så inte blir så stark smak)

75 gram bacon, strimlat

250 gram jordärtskockor

nyriven muskotnöt

100 gram brieost, kanten bortskuren, skivad

salt och nymald svartpeppar

Gör så här:

Koka potatisen med skalen på tills de är precis mjuka – det tar ungefär 25 minuter. Låt dem rinna av och skala dem medan de fortfarande är varma.

Smält 15 gram av smöret i en liten kastrull och lägg i löken och spiskummin och fräs på svag värme tills löken mjuknat men inte fått färg. Höj värmen, lägg i baconstrimlorna och stek ytterligare 2 minuter.

Riv potatisen ner i en skål, rör sedan i lök och bacon. Skala jordärtskockorna och riv dem grovt ner i skålen. Blanda väl, krydda med salt, peppar och muskot.

Smält resten av smöret i en stekpanna tills det börjar skumma. Lägg i hälften av potatis- och jordärtskocksblandningen och pressa ner den med en stekspade för att göra röstin kompakt. Stek i 5-8 minuter tills den är gyllenbrun på undersidan, lägg sedan den skivade osten ovanpå, men lämna en kant på 2 cm utan ost runt om. Krydda och lägg sedan resten av potatisblandningen ovanpå. Pressa ner den med en stekspade. Vänd försiktigt potatiskakan – man kan göra det genom att låta den glida över på en tallrik, vända stekpannan upp och ner ovanpå tallriken och sedan vända tallriken och stekpannan tillsammans så potatiskakan hamnar i stekpannan med andra sidan neråt. Stek på andra sidan tills den är gyllenbrun och genomstekt, det tar ca 8-10 minuter.

Servera som den är eller som tillbehör till kyckling, kött eller fisk.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Comments to “Jordärtskocks-rösti fylld med brie, bacon och spiskummin”

 1. Lena Larsson says:

  Hej!
  Hur många personer räcker jordärtskocks-röstin till på ett ung om jag t ex serverar den med kyckling? Och vad skulle du rekommendera för kycklingrecept?
  Vill tacka för en förnämlig Blogg med mycket inspirerande recept. Så glad att jag hittat hit 🙂

  Med vänlig hälsning,
  Lena

 2. katinka09 says:

  Hej Lena

  Tack för dina vänliga ord!

  Jag skulle tro att röstin kan räcka till 4 personer om man som du tänkte serverar något kött till.
  En god och lättlagad kyckling som skulle kunna passa till är citronkycklingen som steks i ugn, kryddad med citron, olivolja, rosmarin och vitlök om man vill. Du finner receptet på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=1536 Dessvärre är det en dålig bild som jag tog i ett mörkt kök i en hyrd lägenhet i alperna en gång.

  Lycka till i röstiköket! Jag har tyvärr ingen bild på jordärtskocksröstin så om du har möjlighet får du gärna fota den och skicka mig bilden om jag får din tillåtelse att publicera den sen.

  Lägg gärna in din mailadress i rutan uppe till höger så får du utskick med alla nya recept och tips.

  Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Leave a Reply