Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Extragod smulpaj

Den här smulpajen är faktiskt glutenfri. Jag skapade den för att kunna bjuda min mor på samma paj som oss andra. Eftersom den blev väldigt god är det den smulpajen vi gör vid varje tillfälle numera. Här är den gjord på äpplen, men den går lika bra att göra på rabarber – med eller utan jordgubbar, päron, blåbär, blåbär- och hallon, krusbär…

Du behöver till en ganska stor pajform:

150 gram smör

3½ dl havregryn

200 gram hasselnötter (eventuellt lätt rostade i ugnen före i max 10 min på 200 grader och därefter skalade så gott det går – smula dem mellan händerna så lossnar skalet oftast. Rostade nötter får en angenäm söt fyllig smak, om de inte bränns – då blir de beska)

1 dl råsocker

½ dl sirap

ev. lite vaniljsocker eller äkta vaniljkorn

5-7 äpplen, skalade, urkärnade och skurna i bitar

Gör så här:

Lägg havregryn och hasselnötter i en mixer tillsammans med sockret och ev. vaniljen. Kör en liten stund så smulas. Lägg i smöret och sirapen och kör tills gått ihop till smulig deg. Om den är för homogen får du tillsätta mer havregryn. Om den är för torr och smulig lägger du till lite mer smör. Den ska precis börja smula sig i stora klumpar för att vara riktigt bra.

Lägg äppelbitarna i en smord ugnsform. Fördela smuldegen över och grädda i 175 grader i ugnen i ca 30 minuter. Kolla så den inte blir bränd – den ska vara vackert gyllene och knaprig.

Servera gärna med en yoghurtsås gjord på vaniljyoghurt eller vanlig yoghurt (gärna avrunnen i melittafilter för att få en lite tjockare krämigare konsistens) blandad med mald eller krossad kardemumma eller med rivet limeskal och lite honung eller florsocker efter smak., eller kaniljcrèmen som finns här bredvid på Katinkas Kitchen. Om du använder den redan sötade vaniljyoghurten behövs kanske inte så mycket socker. En yoghurt som också är god att använda är grekisk eller turkisk yoghurt som nu finns att köpa i burk. En sådan här yoghurtsås är både god och nyttigare att servera till vilken paj som helst. Föredrar du det så är givetvis både grädde, vaniljsås eller vaniljglass jättegott att servera även till denna uppskattade paj. Recept på en klassisk vaniljsås, crème anglaise finner du här: http://katinkaskitchen.com/?p=132

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

5 Comments to “Extragod smulpaj”

 1. Bengt says:

  Smulpaj är rent ut sagt mycket gott. Denna verkar vara något ditåt.

 2. katinka09 says:

  Visst är det! Och jag vill nog lova att den här verkligen är något ditåt..:-) Vänligen K

 3. Milla says:

  Hej Katinka!

  Halkade in på din sida idag via HD.se och jag älskar dina välinformerade förklaringar. Ska redan nu sticka och handla äpplen till pajen…..mums

 4. Anna says:

  Låter gott, men kom ihåg att det även finns gluten i havregryn – inte alla kan äta detta!

 5. Katinka says:

  Helt rätt! Jag har förstått att det varierar hur tåligheten är, liksom hur glutenhalten är. Det finns ju även havregryn som saluförs som glutenfria. Gott blir det i alla fall att använda havre om man kan i stället för de flesta glutenfria mjöl.
  Med vänliga matglada hälsnibngar från Katinkas Kitchen!

Leave a Reply