Vaniljbakad rabarber

Det här är en riktig favorit. Den är lättlagad och alldeles ljuvligt somrigt god. Lagen blir helt oemotståndlig, och kan även användas i drinkar, den brukar gå åt.

Sockermängden i lagen anpassas lämpligen efter syran i rabarbern – den späda glasrabarbern som kommer såhär tidigt på våren klarar sig ofta med mindre mängd socker, smaka av! 

Du behöver:IMG_0765

400 gram rabarber

1-2 dl råsocker

2-3 dl vatten (lagen ska precis täcka rabarbern)

1 vaniljstång, skuren på längden och sedan delad i två eller tre bitar (för att sprida vaniljsmaken – se bilden) 

Gör så här:

Skala och skär rabarbern i fem centimeter långa bitar som sedan splintas upp i stavar om ca ½ cm tjocklek. Lägg i ugnsform. Försök hålla dem samlade, så blir det lättare att lägga upp dem snyggt efter tillagningen. Koka ihop råsockret med den uppskurna vaniljstången och 2 dl vatten. Häll över rabarbern och baka i 175 grader i ugnen tills rabarbern är mjuk. Arrangera vackert på tallrikar så rabarbern bildar en liten rektangel och ös den vanilj- och rabarbersmakande sockerlagen runtom. Servera bara lite avsvalnad så den fortfarande är varm-ljummen. Lägg en kula vaniljglass ovanpå, gärna nyslungad enligt receptet du också finner här på Katinkas Kitchen.

Du kan även göra en annan gudomlig efterrätt genom att göra vaniljpannacotta och lägga vaniljbakad rabarber ovanpå – vackert och oemotståndligt gott. Receptet finner du här bredvid på Katinkas Kitchen.

Eller servera den bakade rabarbern med bitar av mandelfondant och floffigt vaniljskum (se bilden längst ner)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Otroligt gott – även till oslungad glass…