Vaniljpannacotta med rabarber

Ljuva smaker – mild krämig vaniljpannacotta med vaniljbakad rabarber ovanpå. Detta är en praktisk efterrätt att bjuda på, eftersom den lagas i förväg och står klar att serveras.

Den som vill servera en liten kaka till kan gärna baka den möra goda kardemummakakan som du finner här på Katinkas Kitchen.

Beräkna en dl grädde per person – och lägg till lite ovanpådet. Till 4 personer brukar jag ta 4½ dl grädde, till 6 personer knappt 7 dl grädde, till 8 personer 9 dl grädde och till 10 personer 12 dl grädde.

Du behöver för 6 personer:

Knappt 7 dl grädde

1 vaniljstång av så god kvalitet som möjligt – uppskuren på längden.

½ dl strösocker (ev. muscavado eller något milt ljust rårörsocker)

3 gelatinblad

Gör så här: 

Häll grädden i en tjockbottnad kastrull och lägg i vaniljstången som du skurit upp på längden – jag brukar ta en sax och klippa den längs med. Detta gör du för att alla de goda små fröna ska lösgöras och smaksätta grädden. Rör i sockret. Låt koka upp och låt sjuda på svag värme i fem minuter. Pannacotta betyder just kokt grädde på italienska (panna cotta egentligen). Lägg gelatinbladen i blöt i vatten i en skål. Lyft av kastrullen från plattan och låt svalna bara en liten stund så inte är för hett när du lägger i gelatinbladen som du lyfter upp ur sitt vattenbad och kramar ur lite lätt. Rör i dem i gräddblandningen så de löses upp helt. Lyft ur vaniljstängerna och skrapa ur fröna så de är med i pannacottan. Häll upp i glasformar eller vackra glas. Ställ i kylen att stelna. Gelatin stelnar först när det kyls.

Jag brukar lägga den vaniljbakade rabarbern lite snyggt arrangerad ovanpå pannacottorna och sedan skeda över lag. Den som vill kan göra gelé av lagen. Under tiden som pannacottorna stelnar så pass att man kan lägga på fruktgelén, gör du i ordning den:

För rabarbergelén:

1½ dl rabarberlag

1 gelatinblad

Gör så här: 

Blötlägg åter gelatinbladet i vatten så det mjuknar, krama ur dem lätt och rör ner den i rabarberlagen så den löser sig helt. Låt svalna ytterligare lite och ta därefter ut pannacottorna ur kylen, häll ett ca halvcentimetertjockt lager gelé över dem och ställ åter in i kylen att stelna i ca 2 timmar. Här kan de även stå över natten, övertäckta av plast efter de svalnat, innan middagen då du serverar dem.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Hej!
    Oj, det receptet ligger för sig. Vad bra att du uppmärksammade mig på att det blivit lite fel. Vänligen Katinka

Kommentera