Eggs Benedict

Nästan varje gång jag var i New York när jag var flygvärdinna beställde jag denna favorit-brunch. Jag uppskattar särskilt versionen gjord med lax i stället för skinka. Idag är det den klassiska Eggs Benedict fast med tillskott av fräsch grön spenat som du får.

Egentligen ska det ju vara english muffins till äkta Eggs Benedict, men det kan vara svårt att få tag på här i Sverige. Jag tar då två skivor gott vitt bröd som jag rostar eller steker.

Receptet på hollandaise-såsen finner du i eget inlägg: http://katinkaskitchen.com/?p=30343

Att pochera ägg kan tyckas svårt, men nedan i receptet får du utmärkta tips av kockarna på Greasy Spoon.

Du behöver för 4 personer:

8 skivor brödskivor, rostade eller stekta

8 skivor rökt skinka

lite olja eller smör att steka skinkan i

färsk bladspenat

smör att steka i – det är gott att ta några matskedar smör

peppar och salt

8 ägg

1 msk vitvinsvinäger till kokvattnet

drygt 1 tsk salt till kokvattnet

Gör så här:

Börja med att sätta på vattnet till pocheringen av äggen. När vattnet kokar tillsätter du salt och vinäger och rör om lite, drag ner värmen så att vattnet bara sjuder tills det är dags att pochera dina ägg. Under tiden som vattnet kokar upp gör du följande:

Stek eller som man tidigare sade: bräck skinkan i fetten så den får en fin stekyta. Rosta brödet, lägg skinkskivorna på brödet.

Smält smöret i en stekpanna, eventuellt med lite schalottenlök eller en vitlök skuren på längden för att ge lite extra smak till spenaten. Vänd runt spenaten i smöret så att den precis ”smälter” ihop. Lägg spenaten på skinkan så det blir som en liten grop i varje spenathög, som ska hålla ägget på plats.

När du har allt annat klart inklusive hollandaisen pocherar du äggen:

Knäck ett ägg i taget mot kanten på kastrullen och droppa ner det precis över vattenytan så det slinker ner i vattnet. Du kan pochera två, tre eller till och med fyra ägg på en gång om du har en kastrull som är lite vidare med inte alltför höga kanter. Se till att du har vatten så att äggen täcks. Låt äggen pochera några minuter, lyft upp med en hålsil och låt vila ett kort tag på tallrik med hushållspapper du vikt flera gånger för att bli av med överflödsvätska. Jag tycker om när äggulan är lös och man kan nästan känna om man försiktigt lyfter ägget ur vattnet om det är klart eller behöver någon minut till, fokusera på hur vitan är. Den ska precis ha stelnat runt äggulan och inte vara för lös men heller inte bli för stabbig.

Meningarna går isär kring ifall vattnet ska röras så det blir en virvel innan du släpper ner ägget. En del förespråkar att ägget läggs i en liten kopp innan det hälls ner. Jag tyckte själv att det var mycket svårt att pochera ägg tidigare. En morgon var jag med dottern på Greasy Spoon på Söder som serverade perfekta pocherade ägg. Jag gick ut i köket till engelsmännen som huserade där och frågade vad deras knep var. Deras svar var: inget hokus pokus alls – de avdramatiserade allt och gav just de tips du fick ovan. Efter det blir äggen utmärkta varje gång.

Lägg dina pocherade ägg på bröden i spenatgroparna. Skeda hollandaisen över och servera direkt.

Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera