Satayspett

De här underbart goda spetten kan göras på kyckling, fläsk eller nötkött. Jag föredrar de i nämnd ordning. Gör mycket – de går åt i större omfattning än man kan tro. Dessutom är de supergoda att knapra på kalla nästa dag.

Det här receptet är lämpligt till ca 8-10 personer, beroende på hur hungriga de är och hum många andra rätter du väljer att servera till. Halvera det för mer normala förhållanden.

Du behöver:

1½ kg kycklinglårfiléer, kycklingbröstfiléer, fläskfilé eller nötkött, skuret i bitar

Till marinaden:

schalottenlök, 8-10 st

ingefära, 8 cm drygt

vitlök, 12-14 klyftor

chilipeppar, röd, 2-4 st, kolla så att den har lite bett!

lime- och/eller citronjuice, 4-6 msk

soyasås, 6-8 msk

socker, ca 2 msk

korianderfrön, malda, 2 tsk

matolja, ca 1½ dl

Gör så här med marinaden:

Kör allt utom oljan i mixer, tillsätt oljan, smaka av. Det är viktigt att alla ingredienser och komponenter får säga sitt – starkt, surt, sött, salt.

Skär köttet i bitar, lägg i marinad i minst en halvtimme, kanske några timmar.

Tag upp köttbitarna och trä på träspett som legat i blöt 30 minuter (för att underlätta påträdning samt förhindra att de tar eld). Grilla helst på grill eller i ugnen 225 grader alternativt stek i stekpanna.

Till sataysåsen:

kokosmjölk, 3 burkar

jordnötssmör, ca 10-15 msk, beroende på smak, pröva fram

citronjuice, ca 6 msk

röd currypaste, 3-6 tsk, ta det försiktigt, kan vara superhet! Smaka av!

soyasås, 6-9 msk eller efter smak, pröva!

socker (helst palmsocker, råsocker eller muscavadosocker), 3-6 msk, smaka dig fram

Gör så här med såsen:

Den här såsen brukar också ha en strykande åtgång! Det som blir över fryser du lätt in och tar fram nästa gång du gör satayspett.

Häll alla ingredienser i en kastrull, vispa-rör under upphettning, smaka av att balansen mellan starkt, salt, sött, surt är bra. Låt småsjuda tills får en trevlig tjock konsistens och full smak. Det brukar ta åtminstone en kvart. Rör då och då och passa så inte bränns vid.

Servera de nystekta spetten med jasminris och sataysåsen.

De kan även serveras som förrätt med bara sås eller vid utegrillen en varm sommarkväll med wokade grönsaker som tillbehör.

Gör mycket! Det går åt, och skulle det bli kvar är de jättegoda att knapra kalla, till exempel till brunch nästa dag. Då steker jag gärna det överblivna riset med ingefära, chili och vitlök och häller soya över för att servera det stekta riset till de kalla spetten med såsen.

(bilden längst ner är marinaden mixas ihop)

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

www.katinkaskitchen.com

3 Kommentarer

  1. Hej,verkar jättegott älskar thaimat.Vilken soja använder du?

  2. Hej! Jag brukar faktiskt använda Kikkoman japansk soja, för jag tycker den har bäst smak och konsistens. Men du kan ta den du vill eller har hemma. Fördelen med en soja som Kikkoman är att den inte är lika stark i färgen och har en lättare smak med fin sälta. Egentligen ska man nog ha i fisksås, nam pla, för att få det än mer autentiskt – men jag föredrar att hålla den smaken nere till förmån för sältan från den lätta sojan.
    Med vänliga matglada hälsningar
    Katinka

  3. Jag vill hävda att Japansk soja är bättre precis som Du föreslår Katinka . Kinesisk soja är saltare kan förstöra hela anrättningen.

Kommentera