Bufféer

Studentsäsongen är i full gång och flera personer har frågat mig om tips till bufféer. Jag plockar därför fram en artikel som tidigare publicerats i Helsingborgs Dagblad där jag ger lite tips och tankar för inspiration om just bufféer.

Min tanke kring bufféer är att göra det så enkelt för sig som möjligt. Smörgåsbordkonceptet har jag aldrig riktigt gillat, d.v.s där man blandar en massa saker hejvilt som i min mening egentligen inte alls passar ihop. Jag tror på att hålla det mer enkelt och välja en basrätt – såsom kyckling, kött eller fisk (jag föredrar lax till bufféer) och sedan bygga på med lättlagade matigare sallader, grönsaker, IMG_5960

grönsallad och/eller tomatsallad, kanske en paj om man vill ha extra matigt och mycket och någon god sås/röra till. Ett gott bröd och kanske en ost och du har ett fullgott utbud av härliga rätter som fungerar väl tillsammans. Den som vill serverar givetvis till exempel både lax och kyckling – det kan vara särskilt bra om det är många gäster. Det viktiga tycker jag är att rätterna trots allt har någon harmoni mellan sig så det fungerar när de läggs på samma tallrik. Det brukar bli en mycket uppskattad buffé som man inte
behöver kämpa alltför mycket eller länge med.

Vill man ha något gott och ändå ganska enkelt till fördrinken föreslår jag en läcker lite exotisk linsdipp
med grönsaksstavar. Du lagar den med fördel en eller två dagar i förväg – praktiskt samtidigt som de härliga smakerna får en chans att blandas och mogna. Är det många gäster IMG_0729ställer jag ut flera brickor eller fat med grönsaker runt en skål med linsdipp. Ett annat
matigare alternativ är tunnbrödsrullar fyllda med lax och crème fraîche eller philadelphia cream cheese som rörts ihop med riven ingefära och thai chilisås, eller någon annan smaksättning man önskar. Bara saft och skal från citron tillsammans med peppar fungerar utmärkt.

De kycklingrätter jag här presenterar som du kan välja mellan är antingen den väldigt lättlagade
citronkycklingen som görs i ugn. Till
den är det mycket gott att göra en enkel men ljuvlig yoghurtsås med den ugnsbakade citronen. Du finner IMG_0504också recept på medelhavssmakande marinerad kycklingfilé som du antingen grillar eller steker i ugn. Till den kan det vara gott med en enkel god bönsallad eller ugnsrostade rotfrukter. Kanske även en bulgursallad eller bara kokt bulgur för den hungrige. En underbar fetaoströra är god att servera till. Vill du ha lite mer hetta har du receptet på satayspett med jordnötssås som alltid brukar vara en succé.

Vill du laga fläskfilé finner du här ett recept på en mycket god och lättlagad marinerad fläskfilé som
grillas eller bräseras i sin marinad efter att ha fått stekyta helt hastigt i panna. Marinaden kan man sedan sila av och använda som sky. Här kan pastasallad meringue pavlova 2 Katinkas Kitchenputtanesca eller fransk potatissallad vara goda tillbehör. Till det väljer du en röra eller sås efter tycke och smak.

Vill du servera fisk finns här två härliga recept; inkokt lax med underbar gurksås på mormors vis, ingalunda gammeldags utan med en uppdaterad fräsch smak. Den är praktisk eftersom man kan förbereda den redan dagen innan. Ett annat mycket gott alternativ är den japanska laxen som görs i vackra kuber i en underbar asiatisksmakande marinad som den bräseras i. Den är utmärkt att servera ljummen eller kall. Jag brukar faktiskt göra en bönsallad eller bulgursallad till. Bara kokt ris IMG_9599fungerar också utmärkt och någon fräsch grön- eller tomatsallad. Ett annat mycket gott och lättlagat tillbehör till nästan vad som helst är den ugnsbakade sparrisen med tomat, svarta oliver och basilika.

Till er som vill ha en paj på buffén för att ha lite fler rätter och alternativ finns här två recept: spenat- och fetaostpaj samt en ljuvligt krämig ädelostpaj.

Till efterrätt gör jag det återigen ganska lätt för mig genom att välja busenkel kladdkaka eller chokladmousse i portionsglas eller maräng Pavlova med färska jordgubbar nu när det är jordgubbssäsong. Eller så tittar du i förra veckans artikel om rabarber och finner något lämpligt. Länk till efterrätter att botanisera
bland: http://katinkaskitchen.com/?cat=71 och pajer/kakor: http://katinkaskitchen.com/?cat=115. Den som vill servera en ståtlig efterrätt som inte är så avancerad att tillaga som den ser ut väljer hallonmoussetårtan på chokladbotten. Den är både supergod och dessutom väldigt praktisk eftersom den lagas i förväg och bara dekoreras den dag du ska servera den.

På dryckessidan tycker jag om att ha både vitt och rött alternativ som gästerna kan välja efter smak, men rosévin brukar passa till det mesta och känns fräscht så här års. Till fördrink serverar jag gärna något bubbel. Det finns både fransk crémant de Bourgogne, spanska cava och italiensk prosecco som festliga men prisvärda alternativ.

Så välj ut några rätter som du känner för och tycker passar ihop. Välj någon av såserna/rörorna och skrid till verket. Krångligare behöver det inte vara att ordna en härlig tillställning för många gäster som kommer att gå mätta och nöjda från bordet. Recepten finner du här Katinkas Kitchen under kategorin Bufféer i kolumnen till höger, eller på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?s=buffeer  Du kan även söka direkt på namn eller ingredienser i sök-rutan till höger.

Lycka till och smaklig buffé!

Skriv gärna in ditt namn i rutan här till höger för att få meddelanden med de senaste uppdateringarna från Katinkas Kitchen, i en form av nyhetsbrev.

Lycka till med bufféerna!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Länka gärna till receptet i din blogg. Det gör det enklare att hitta.

  2. ok – du menar länka recepten jag skriver om..?

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*