Marinad till grillad fisk

För vackra grillkvällar kommer här ett grilltips: När jag grillar fisk vill jag gärna ha citroniga smaker, alternativt smaken av lime. Ibland blandar jag de två. Några goda fräscha örtkryddor och eventuellt en aning vitlök är också gott att ha i. Lite vitt vin kan man hälla i marinaden, om man ändå har en slatt över, men det kan uteslutas. Något som passar till grillad fisk med sin milda hetta och fräschör är den gröna tabascon som många undrar vad den ska användas till.

Som tillbehör tycker jag att både yoghurtsåsen på rostad citron, tsatsiki eller något gott smör såsom tomatsmöret eller det på rostad schalottenlök är utmärkta smakkomplement till fisken. Kanske citronpotatis eller grillade potatishalvor till och någon härlig grönsak, som den färska löken i folieknyten och/eller smörsaltiga bönor eller zucchini och du har en härlig grillmiddag! Recepten finner du här på Katinkas Kitchen genom att söka i sökrutan uppe till höger eller genom att gå in i respektive kategori i kolumnen till höger.

Till marinaden till ca 1 kg fisk:

Saft och skal av 1-2 citroner, eller av 1 citron och 2 limefrukter

Ev. 1 vitlöksklyfta, pressad

Ev. en skvätt vitt vin

Några stänk grön tabasco

Färska örter efter tillgång och smak – t.ex citrontimjan eller vanlig timjan, dragon är ett annat gott val

Peppar

Ev. lite smulad torkad chili eller finhackad röd eller grön chili

½-1 dl olivolja

Ev. örtsalt med alger – extragott till fisken

Gör så här: 

Blanda alla ingredienser till marinaden och lägg i bitar av lax som har skinnet kvar eftersom det blir lättare att grilla då. Andra alternativ kan vara abborrfiléer, gösfiléer, eller annan fisk efter tillgång och smak. När du ska grilla fisk är det väldigt bra om du har ett galler som har tätt mellan ribborna, det finns särskilda grillgaller för fisk där man klämmer fast fisken emellan så den inte trillar sönder under grillningen. Ett annat mycket bra alternativ är de nya non-stick plattorna med rutmönster som passar just till fisk. Var försiktig så fisken inte blir överstekt, då blir den lätt torr och tråkig.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. vilka bra tips! Håller precis på och ska lära mig grilla fisk… eller rättare sagt, har gett mig själv det som utmaning i sommar 🙂

  2. Pingback: Grilla fisk del 1 | Veckans middag

Kommentera