Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Marinad till grillad kyckling

Det här är en oerhört enkel men så god marinad till kyckling. Jag föredrar de saftiga kycklinglårfiléerna, men man kan även ta hela kycklingbröstfiléer eller kycklingklubbor, eller rentav hel kyckling – men läs på hur du grillar en hel kyckling så den inte blir bränd utanpå och rå i mitten utan alldeles perfekt saftig och god!

Numera har jag ibland sett bröstinnerfiléer från Kronfågel i affärerna. De var riktigt saftiga och fina och lagom små grillbitar. Om man gör kycklingklubbor med samma marinad ska man tänka på att de tar lite längre tid att grilla. Kycklingen behöver inte ligga så länge i marinaden om du inte har tid. Kycklingen får fin smak av vitlök, citron, rosmarin och soya, och det du får över är fantastiskt gott att äta kallt nästa dag.

Du behöver till ca 10 personer:

1½ kg kycklingfilé (lår- eller bröst- eller annan del som du föredrar)

Till marinaden:

Saft och det finrivna skalet från ca 3 citroner – du kan även använda lime

1- 1½ dl soya

ca 10-15 vitlöksklyftor, pressade

rosmarin, torkad eller färsk – 2-3 msk torkad, mer om du använder färsk, gärna timjan också – alternativt väljer du dragon i stället

1½ dl olivolja

Gör så här: 

Blanda ihop marinaden och smaka av så den har fin balans i smakerna.

Dela kycklinglårfiléerna i två delar, om du använder sådana. Använder du bröstfiléer kan du med fördel skära dem i strimlor på 2-3 cm för att underlätta grillningen/stekningen. De nya bröstinnerfiléerna är redan perfekta i storlek. Om du använder kycklingklubbor är det bra att skåra köttet med en vass kniv så marinaden tränger in och ger smak – samtidigt blir de lite lättare att grilla och stektiden kortas något. Låt köttet vila i marinaden i åtminstone en halvtimme – upp till några timmar eller över natten. Grilla köttet över kolbädd eller i ugnen på 225 grader eller under grillelementet. Kolla att köttet är genomstekt genom att sticka en kniv eller sticka i köttet – om saften som sipprar ut är klar är kycklingen genomstekt. Lägg bitarna på ett uppläggningsfat och servera med tillbehör du valt. Jag tycker det är mycket gott att göra en yoghurtsås med ugnsbakad citron som du finner här bredvid. En annan riktig favorit till denna grillade kyckling med medelhavssmaker är fetaoströra. Recept finner du här bredvid på www.hd.se/mat – I Skafferiet och på www.katinkaskitchen.com

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

 

 

1 Comment to “Marinad till grillad kyckling”

  1. Fröken Dill says:

    Marinaden måste testas, för den låter väldigt god! Den optimala marinaden till kyckling är inte helt självklar. Så här gick det när jag testade några olika marinader till kyckling för grillen:
    http://frkdill.blogspot.com/2010/05/grillolympiad-med-kyckling.html
    Hälsar fröken Dill

Leave a Reply