Asiatisk sallad på risnudlar med fisk eller räkor

Det här är en riktig favorit! De sötsyrliga smakerna med chilins hetta läskar underbart i sommarvärmen. Ta ganska mycket risnudlar – det brukar gå åt! De har dessutom fördelen att vara glutenfria!

Du behöver: 

1 paket risnudlar (vermicelli) eller nudlar gjorda av mungbönor (bäst för diabetikern!)

ett knippe vårlökar/salladslökar, väl sköljda

2-3 schalottenlökar, skalade och finstrimlade

1-2 färsk röd chili, tvättade och urkärnade

3-4 limefrukter, saften

några msk thailändsk fisksås, Nam Pla

en kruka färsk koriander

lite palmsocker eller råsocker

Gör så här: 

Koka risnudlar (vermicelli) enligt anvisningarna på förpackningen – det går fort och det brukar räcka med att de bara läggs i kokhett vatten så det ej blir grötigt. Skölj av dem i durkslag i kallt vatten, låt rinna av medan du blandar dressingen:

Strimla några schalottenlökar eller rödlökar och/eller vårlök/sommarlök/sticklök – vad de nu kan kallas i din affär. Även blasten från gul lök kan användas.

Hacka lite röd chili efter tycke och smak – kolla hur stark din chili är. Vill du vara sommarlat kan du ta torkad smulad chili från kryddburk som finns i alla affärer numera.

Pressa saft av 3-4 limefrukter och kanske någon citron. Har du bara citron tar du självklart det, men det är extra gott och aromatiskt med smaken av lime.

Blanda med några msk thailändsk fisksås (kallas nam pla) – smaka av. Om du tycker den smaken är överväldigande kan du ta ljus sojasås i stället eller komplettera med sojan. Lägg i chilin. Rör i någon msk eller två av ljust råsocker eller palmsocker eller muscavadosocker eller vanligt socker. Smaka av så du har fin balans. Hacka koriander och blanda i. Låt stå och dra lite medan du plockar fram räkor eller fisk. Lägg upp risnudlarna på ett serveringsfat. Lägg på räkorna och häll dressingen över. Eller häll dressingen över nudlarna och servera den grillade fisken till.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Salladen påminner mig om en vietnamesiskt nudelsallad som jag ofta lagade förr. Den kom till en dag då jag hade tänkt göra vietnamesiska vårrullar men brist på tid gjorde att jag blandande ihop ingredienserna till en sallad istället. 🙂

Kommentera