Sommarlata luncher

Så här på sommaren i den Medelhavsvärme vi nu har är lunch inte alltid vad man känner för att ställa sig och göra. Ibland räcker det med en skål yoghurt eller fil och kanske en enkel smörgås. Men ibland är det ändå gott med något lite mer substantiellt. Som vanligt gillar jag att hålla det enkelt. Här är några tips:

En burk sill efter smak, lite nykokt färskpotatis och hackad gräslök eller rödlök tillsammans med gräddfil eller crème fraîche är somrigt saltigt gott i all sin enkelhet. Ett annat praktiskt och mycket enkelt knep är att vid grillningen kvällen innan ta i och laga lite mer mat än vad som går åt.

Den överblivna grillade kycklingen blir en enkel god fräsch sommarlunchsallad. Grillat kött kan bli en thailändsk biffsallad med små knep då det skivas tunt och blandas med asiatisk dressing bestående av pressad lime och citron, thailändsk fisksås och/eller ljus soja, chili och lite socker samt gärna färsk koriander till. Och en riktig favorit är den grillade laxen som jag gärna gör mycket av för att använda den överblivna underbart goda laxen till ett enkelt men förföriskt gott smörgåspålägg eller med snabbkokta risnudlar, så kallade vermicelli, blandade med den asiatiska dressingen som beskrevs här ovan till en ljuvlig läskande sommarlunch med hetta och syrlighet. Den som inte har överbliven lax kan lätt ta en burk räkor – eller skala några färska räkor.

Andra enkla sommarluncher kan bestå av konserver som makrill i tomatsås tillsammans med gott bröd eller knäckebröd, eller av kallrökt lax i skivor på smörgås eller med överbliven potatis som snabbt blir en fräsch potatissallad med en god dressing med färska örter i. Överbliven pasta blir en enkel pastasallad med tärnade färska solmogna tomater, basilika, olivolja och pressad citron. Rester i form av olika tillbehör från grillningen är också gott att ha på lunchsmörgåsarna eller i en sallad; grillade paprikor, kokta sommarprimörer eller bara en krispig grönsallad. Har du kvar tomatsås, med eller utan tonfisk, sardeller, bacon eller annat blandas såsen snabbt med pasta och lite extra olivolja och gärna strimlad basilika till en matig god lunchsallad.

För recept och mer idéer titta här bredvid på Katinkas Kitchen – i kolumnen till höger har du en massa kategorier att botanisera bland. Eller sök i sökrutan uppe till höger på de ingredienser du har!

Bon appétit önskas med matglada sommarhälsningar

från sommarversionen av Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Hej! Jag skulle gärna ta lite bilder om du vill, det vore bara kul. Kram!

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*