Äpple

Röda, gröna, små, stora, saftiga, smuliga, fasta, söta, syrliga…. – varje sort med sin charm och sina användningsområden.

Vi är mitt uppe i äppelsäsongen och de som har äppelträd brukar våndas över att ta vara på denna härliga, nyttiga frukt som egentligen är en skenfrukt, även kallat falsk frukt. Det betyder att frukten skapats inte bara av blommans fruktämne, utan även någon annan del av blomman.

Vi som inte är lyckligt lottade med äppelträd brukar ibland ha turen att få någon påse av äppelodlande vänner. Då brukar jag, ivrigt påhejad av barnen, sätta en sötad bulldeg med extra mycket kardemumma i. När den jäst klart kavlar jag ut den till rektanglar, liknande pizzabottnar. På dem brer jag ett tunt lager med smör som jag rört med florsocker och vaniljsocker. Därpå tunt skivade äpplen tätt omlott och kanel samt lite malet råsocker eller muscavadosocker över. In i ugnen och baka i drygt 200 grader och ut kommer en ljuvligt doftande äppellängd till glädje för både stora och små.

Eller sväng ihop en extra god och lite nyttigare smulpaj gjord på havregryn, hasselnötter, råsocker, smör och lite sirap. Strö smuldegen över äpplena skurna i bitar och lagda i en smord form. Grädda i 175 grader en halvtimme tills gyllene och knaprig.

En annan lätt- och snabblagad hela eller halva urkärnade äpplen fyllda med en massa av hasselnötter eller mandlar med socker, smör, sirap och kanel. Baka i ugnen och servera med vaniljsås eller glass.

På samma sätt som äppelmos ibland serveras till köttbullar eller julskinkan kan äpple vara ett underbart tillbehör till fläskfilé eller kotletter i form av salsa. Skiva ett gott äpple tunt och blanda med lite strimlad chili (gärna röd för färgeffektens skull), pressa över lite lime och smula över lite flingsalt. Låt stå så smakerna blandas medan du tillagar köttet. Underbart fräscht och med sting, även till annat kött.

Har du gott om äpplen och lite mer tid är det väl värt att koka en chutney – härlig gå-bort-present dessutom. Du hittar recepten här nedanför samt under kategorin äpple i kolumnen till höger.

Faktaruta:

Äpple, Malus domestica, hybrid eller varietet i familjen rosväxter som tidigare troddes komma från vildapel, Malus sylvestris. Nu tror man att odlade äpplen snarare har mer att göra med en sort från Centralasien, Malus sieversii. Det är okänt när äpple började odlas i Sverige, men de odlades i nordiska klosterträdgårdar på 1500-talet. I de sammanhangen omnämns särskilt äppelmusten. Äppelmos var festmat hos de högre stånden, medan allmogen tidigare trodde att frukt var dålig för magen. Å andra sidan åt asarna av Iduns äpplen för att slippa åldras. Äppelodlingar i Grekland och romarriket omnämns redan i de homeriska hymnerna. På våra breddgrader omnämns äpple i den isländska Eddan. Äppelträd är ganska små med rikt förgrenad krona, medan vildapel är hög, med törnen och små sura frukter. Ofta är äppelsorten ympad på en grundstam av småväxande art. Det finns otroligt många olika sorter, som mognar allt ifrån slutet av sommaren och långt in på vintern.

Den mörka färgen som uppstår när äpplet är uppskuret och får ligga i luften kommer sig av att det järnrika köttet oxideras. Det kan motverkas med citronsaft.

Äpple är rikt på antioxidanter och sägs vara särdeles hälsosamt, med verkan både mot cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. Ordspråket ”ett äpple om dagen…” talar kanske sitt tydliga språk. Äpple har länge figurerat i myter och konst. Här i Skandinavien sades det att en man som ville få en kvinna att fatta tycke för honom skulle hålla ett äpple i sin armhåla så det fick hans armsvett på sig. Därefter skulle han ta det med till kyrkan för att sedan låta sina drömmars kvinna smaka det varpå hon genast skulle åtrå honom. Det sägs ju att det var ett äpple som Eva bjöd Adam – kunskapens äpple, även om det inte är helt belagt i Bibeln eller någon annanstans att det verkligen var ett äpple. Det talas snarare om en frukt, som i alla tider har framställts som ett äpple. En äppelexpert kallas pomolog, och en sådan har säkert åtskilligt mer att berätta om denna intressanta och uppskattade frukt.

Bon appétit i äppleköket önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Scrolla neråt för länkar till recept!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Länk till Ljuvlig äppelmängd: http://katinkaskitchen.com/?p=918

Länk till Katinkas smulpaj: http://katinkaskitchen.com/?p=2968

Länk till schweizisk äppelkaka: http://katinkaskitchen.com/?p=943

Länk till äktfransk äppeltarte smaksatt med calvados:  http://katinkaskitchen.com/?p=4946

Länk till äppelsalsa: http://katinkaskitchen.com/?p=3732

Länk till äppelchutney: http://katinkaskitchen.com/?p=3736

Länk till chutney på äpple och tomat: http://katinkaskitchen.com/?p=12709

Kommentera