Citronpudding

 

Det här är ett recept jag lagat i alla år, och som mina föräldrar lagade när vi barn var små. Det kommer från en engelsk vegetarisk kokbok. Det är lättlagat och blir en riktigt god krämig citronfräsch slags pudding som serveras varm med iskall ovispad grädde.

Du behöver till ca 4 personer:

1 – 1 1/2 citron, väl tvättad och helst ekologisk (saft+ finrivet skal)

2 ägg

1 ½ dl socker

2 msk vetemjöl

1 ½ dl mjölk

Smör att smörja formen med

Gör så här:

Dela gulorna och vitorna, lägg vitorna i en skål av metall eller glas medan gulorna kan läggas i plastskål om du vill. Äggvitorna kan få problem att bli fluffiga om du använder plast då fett kan sitta kvar och förhindra luftintaget i äggvitan.

Vispa först äggvitorna till ett fast skum, gärna med elvisp. Därefter fortsätter du med samma vispar och vispar ihop äggulor med socker, citronskal och citronsaft.

Blanda mjöl med mjölk i en liten bunke, halvlitermått eller liknande så att mjölet löst sig helt och det är klumpfritt. 

Blanda ner mjölmjölken i äggulevispet. Vänd sist ner äggvitorna försiktigt och blanda så du får en homogen massa men försök behålla så mycket av luften som möjligt.

Häll smeten i en smord ugnsfast form. Ställ formen i en större form, som du häller vatten i så det når åtminstone upp till halva formen med din citronpudding. Detta är ett vattenbad, bain Marie på köksfranska, som hjälper till att baka din pudding på jämn bra temperatur.

Grädda i 175 grader i ca 40 minuter. Om puddingen tar för mycket färg lägger du ett bakplåtspapper eller smörpapper över den och fortsätter gräddningen.

Servera puddingen direkt, med iskall ovispad grädde – kontrasten är mycket god! Om du vill kan du pudra puddingen med florsocker innan servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

4 Kommentarer

 1. Ska puddingen stå mitt i ugnen eller längre ner?

 2. Hej. Den ska stå i sitt vattenbad ganska långt ner i ugnen om det är en elugn, men om det är en gasugn måste den stå mer i mitten eftersom värmen kan bli för stark längst ner.
  Lycka till!
  Vänligen
  Katinka

 3. Vattenbad har jag aldrig provat förut. Häller man varmt vatten i en långpanna och ställer en ugnsform för potatisgratäng med pudding i långpannan eller hur gör man?

 4. Hej Märta
  Vattenbad, eller Bain Marie som den franska kökstermen lyder, är ett sätt att garantera jämn och lite lägre värme runt en form där rätten bakas. Det används till exempel till crème brûlée (i första fasen då gräddblandningen stelnar i vattenbad), till ägg royale som är en fransk äggpudding med grädde, till ägg i kokott och till puddingar som den här goda citronpuddingen. Det var nog viktigare förr i tiden med vattenbad eftersom ugnarna var sämre kalibrerade och brassade högre värme, framför allt de ved- eller gaseldade. Genom att det är vatten runt formen hålls ju temperaturen hela tiden lite lägre, eftersom vatten förångas över hundra grader. Det är då viktigt att fylla på mer vatten allt eftersom. Och det brukar vara viktigt att lägg smörpapper eller något över formarna så de inte bränns.
  För skojs skull har jag hittat på ett eget namn för när man ställer till exempel en färdigkokt vaniljsås för kylning i kallt vatten – jag kallar det för Bain Josef, alltså en form av omvänd Bain Marie. Bain betyder bad, och varför det döpts till Marie-bad har jag ingen aning om, men kanske för att det är mer jungfruligt med sin lägre temperatur och försiktighet..?
  Med vänliga matglada hälsningar!
  Katinka i mitt Kitchen

Kommentera