Indisk Kormacurry

I indisk matlagning används mandlar sedan länge i en del recept, framför allt i rätter som serverades vid hoven hos Mogulerna, som den här Lamm Korma.

I en underbar kokbok med fantastiska indiska curry-recept utgiven av Camellia Panjabi har jag hittat två indiska grytor (kallas curry på engelska) med mandel i – den ena en mer vanlig Korma och den andra en speciell vit Korma som gjordes till vita banketter som den moguliske härskaren Shahjehan brukade hålla – allt var vitt; dekoren, mattorna, kuddarna, blommorna, gästernas kläder och maten… Det var för övrigt denne mogulhärskare som lät bygga Taj Mahal utanför Agra i norra Indien. Nedan följer receptet till den mer vanlig Korman.

Du behöver: 

En liten nypa saffran

Ev. 1 msk rosenvatten (Keora på indiska, finns i välsorterade asiatiska affärer)

Olja till stekning

400 gram gul lök, fint strimlad

40 gram mandlar (alt. cashewnötter blandat med mandlar)

4 gröna chilifrukter, hackade

2 kanelblad eller 1 lagerblad

1 msk finhackad ingefära

1 msk finhackad vitlök

1 kg lamm på ben (eller mindre mängd lamm utan ben, såsom benfri stek t.ex. – om du använder benfri lamm får du tillsätta någon god buljong för fyllighet)

2 tsk malda korianderfrön

1 tsk garam masala (en indisk kryddblandning)

3 msk matlagningsyoghurt

¾ tsk mald muskotblomma

1/3 tsk mald kardemumma (alternativt 3 gröna kardemummakapslar krossade i mortel med lite vatten)

Citronsaft av en citron

Gör så här: 

Blötlägg saffran i rosenvattnet alt. i lite vanligt vatten i en kvart.

Hetta upp olja i en bra stekpanna med höga kanter eller en bra gryta. Stek löken på medelvärme tills den är gyllenbrun. Tillsätt mandlarna och fortsätt steka. Det här är ett av de få recept där man faktiskt ska låta löken bli lite brun för att få fram den smaken. Lyft lök och mandlar ur oljan och låt svalna i en skål. Kör det i mixer till en massa. I den återstående oljan i pannan/grytan steker du chilin tillsammans med kanelblad eller lagerblad, ingefära och vitlök. Tillsätt köttet och korianderpulvret tillsammans med hälften av garam masalan. Tillsätt även lite salt och rör hela tiden under tiden som köttet steks i kryddorna i ca 10 minuter. Det här frigör smakerna. Dra ner värmen och tillsätt chilin och yoghurten, rör om ordentligt och låt småputtra tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt lökpurén och rör om, tillsätt den resterande garam masalan och den malda kardemumman tillsammans med den malda muskotblomman. Rör om och fräs det lite innan du tillsätter några dl vatten så det nästan täcker köttet och låt puttra på låg värme tills köttet är mört och genomstekt. Precis innan servering tillsätter du citronsaften och saffran utrört i rosenvatten eller vanligt vatten.

Bon appétit önskas av Katinkas Kitchen som ödmjukt förmedlat receptet

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


2 Kommentarer

 1. Sabina Spengler de Pertis

  Hej Katinka,

  via hd.se kom jag till din blogg och ooo, så insprierande den är!! Jag är själv passionerad amatörkock och trots att barnen flyttat ut och jag numera är single lagar jag alltid mat till mig själv. Här vill jag bara komma med en liten layout-kommentar till det underbara receptet på Indisk KOrma (ska testa det imorgon!): receptet är väldigt svårläst pga textens färg(er). Jag hade bara använt svart text. Din blogg är intressant nog ändå! :o)

  Matglada hälsningar från Schweiz,
  Sabina

 2. Hej Sabina

  Vad kul att få ett så positivt meddelande från dig! Jag förstår verkligen din kommentar om färgerna – det verkade bättre än det blev. Håller på och ska göra allt mer läsligt, och helst få till ett lite större typsnitt också. Jag kommer även att successivt lägga in fler och fler recept och artiklar, allt eftersom jag hinner…

  Med vänliga matglada hälsningar
  Katinka

Kommentera