Trattkantarell-soppa

Höst innebär i köket bland annat svamp. Trattkantarellerna brukar man kunna plocka sent. De är goda att använda färska i den här soppan, men jag föredrar dem torkade. Det är för att då framträder en mer tryfflig smak som är helt oemotståndlig och förhöjer soppor, såser, grytor eller en ljuvligt krämig risotto.

Om du har torkade trattkantareller i skafferiet är det möjligt att njuta höstens smaker även mitt i vintern och frampå vårkanten.

Trattkantarellerna används här till en alldeles underbar soppa att bjuda till vardag eller fest – som huvudrätt eller som förrätt.

Den fåniga avstavningen i rubriken har med programmet här på bloggen att göra – det är antingen ett omotiverat bindestreck eller ett stympat ord:)

Jag rekommenderar att ta lite mindre mängd persilja så att smaken inte tar över.

Du behöver:

Torkade trattkantareller, ca 2 dl torkade (ta lämplig mängd efter tycke och smak – tänk på att de sväller när de blötlagts) – blötlagda i hett vatten i ca 20 minuter alternativt några dl färska rensade trattkantareller

2-3 schalottenlökar, finhackade

2-3 msk smör

1 dl vitt vin (eller 3 msk torr vermouth typ Noilly Prat eller sherry) eller gärna vitt vin och sherry

ev. lite cognac som tillsätts på slutet och ger extra piff

3 dl grädde (ev. mer om du vill)

Vilt- och kantarellfond eller liknande – spädd med vatten

gärna lite sojasås (Kikkoman) eller Kelpamare från Bioforce, en naturlig smakförstärkare som fungerar lite som soja och glutamat, men är helt naturlig och gjord på havsalger

1-2 tsk dijonsenap (ger mycket fin smak, men får inte ta överhand)

Svart- och vitpeppar, nymald

Gör så här:

Lägg trattkantarellerna i en skål och häll kokhett vatten över dem så att det täcker. Låt stå i minst 20 minuter att svälla.

Smält smöret och fräs schalottenlöken över svag värme så den mjuknar utan att ta färg. Hög värmen och tillsätt vinet. Låt koka ihop några minuter så smakerna koncentreras. Häll på trattkantarellerna med sitt blötläggningsvatten och låt koka ihop och reducera ytterligare en stund. Tillsätt fond/buljong tillsammans med vatten. Häll i grädden och cognacen och låt koka ihop. Smaksätt med dijonsenap och nymald peppar. Smaka av om det behövs mer grädde, kryddor eller annan smaksättning. Det är gott att ha i lite portvin eller madeira också om man vill. Känn så att smakerna har blandats. Jag gillar när den här soppan innehåller ganska mycket svamp och är ganska tjock. Jättegod att servera en liten portion som förrätt vid en god middag i gott sällskap.

Tips till dig som har torkade trattkantareller:  Du har väl prövat den ljuvliga pastasåsen på trattkantareller som piffas upp med finstrimlad vårlök (eller vad de nu kan kallas) vid serveringen tillsammans med parmesan och nykokt pasta. Verkligt enkel och festlig rätt! Länk till den:   http://katinkaskitchen.com/?p=5225

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

Katinkas Kitchen

www.katinkaskitchen.com

3 Kommentarer

  1. vitt vin och dijonsenap – SPÄNNANDE!
    Tycker fröken Dill

  2. Gjorde den på svampbuljong: mycket gott! Bra recept, även om mängden buljong inte var preciserad.

  3. Hej. Bra att du påpekar det. När jag började skriva mina recept för några år sedan var jag inte lika precis i mina mängdangivelser, men har lärt mig. Därefter försöker jag uppdatera så sakteliga och uppskattar kommentarer från läsare som så här från dig. Kul att du gillade receptet!
    Med vänliga matglada hälsningar
    Katinka

Kommentera