Sellerisoppa à la Henrik

Den här soppan kom, som så ofta sker, till av en händelse. Vid smaksättningen kom genidraget att ha i en skvätt vitt vin. Det tillsammans med den smörstekta shalottenlöken ger en underbar smak till den här lättlagade soppan, som passar lika bra som förrätt vid en festmiddag som till vardagsmiddag med några goda smörgåsar.

Det är gott att servera varma smörgåsar med dijonsenap på smöret som täcks av en smakrik ost såsom prästost eller västerbottenost som får smälta i 175 grader i ugnen.

Till festligare tillfällen blandar jag gärna crème fraîch med löjrom och serverar en klick i soppan (se bild nedan) eller lägger i några räkor – med eller utan crème fraîche.

Du behöver:

1 sellerihuvud, skalat och skuret i tärningar

4-5 shalottenlökar, finhackade (det går även bra med gul lök, men blir godare med shalotten)

2-3 msk smör

2 liter vatten

grönsaksbuljong – en god sort, helst utan glutamat

½-1 dl grädde

en skvätt vitt vin

ev. lite peppar

Gör så här:

Skala sellerin och skär i kuber. Finhacka shalottenlöken, fräs den i smöret så den blir mjuk utan att ta färg. Koka under tiden upp vattnet med buljongen. Lägg i sellerikuberna och den smörstekta shalottenlöken. Låt koka i 20-30 minuter tills sellerin är helt mjuk. Tag soppan av värmen. Mixa med en mixerstav. Tillsätt vitt vin och grädde efter smak och mixa gärna lite till så den skummar. Smaka av med peppar och salt och servera direkt.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

3 Kommentarer

  1. Nästan alla grön- och rotsakssoppor blir underbara med vitt vin i. Pumpasoppa, auberginsoppa, tomat och paprikasoppa också!

  2. Ett sellerihuvud – är det rotselleri vi talar om?

  3. Visst är det det – ledsen för otyldigheten! Det är som sagt en mycket god soppa – väl värd att pröva! Lycka till!

Kommentera