Jordärtskocka

Jordärtskocka är en rotsak som ofta glöms bort och ligger där i några knöliga exemplar i grönsaksdisken i princip hela hösten och vintern.

I själva verket döljer dess knöliga oansenliga yttre en riktigt delikat råvara som har en lång säsong och är mycket lättodlad och härdig. Den skördas långt in på hösten och vintern, ska förvaras svalt i 2-4 grader och tål lagring mycket väl. Dess enda nackdel är kanske just knöligheten som kan göra dem svårskalade. Leta gärna efter slätare exemplar.

Annars är de knöliga skockorna lättare att skala efter kokning. Roten har en lite söt, nötaktig smak. Trots namnet och likheten i smak är den inte alls släkt med kronärtskockans tistelväxter, utan med solrosen. Blommorna liknar solrosens och den är därför även ögonfägring i trädgården. Den sprider sig lätt just via knölarna.

Jordärtskocka är näringsrik, men innehåller faktiskt inte någon stärkelse, utan i stället inulin som är uppbyggt av fruktsocker. Detta gör den lämplig för diabetiker. Den gör sig mycket väl i gratänger eller soppor och kan även ätas rå i sallader där den kan piffa till med sin lätt krispiga konsistens.

Jag gör gärna jordärtskockssoppa – precis som de flesta soppor både sanslöst lättlagat, mycket gott och därtill nyttigt. En annan favorit är jordärtskocksmousse, ett härligt tillbehör till ett gott kött. Eller varför inte göra som en av mina absoluta favoritkockar Jamie Oliver: en ljuvligt krämig jordärtskocksgratäng som kan ätas som den är, kanske med någon god skinka eller kassler eller annat rökt kött alternativt till stekt kött, kyckling eller annan fågel.

Man kan även blanda jordärtskockan med andra rotfrukter i en gratäng eller till ett rotfruktspytt, riktigt gott att servera till lax. Rotfrukter är egentligen vad som står till buds under de kommande månaderna om man vill ha färska grönsaker som smakar något mer än långväga vattniga gurkor och tomater. Och bland alla härliga rotfrukter skattar jag jordärtskockan väldigt högt – hoppas du också ska göra det när du prövar recepten nedan.

Faktaruta

Helianthus tuberosus, art i familjen korgblommig växt, flerårig, lättodlad rotsak med ursprung i Nordamerika. Den är släkt med solros. Kom till Europa på 1500-talet. Det är roten man äter, den liknar ingefärsrot. Roten har högt näringsvärde och innehåller även järn och kalium.

Härliga recept med jordärtskocka:

Jordärtskockssoppa: http://katinkaskitchen.com/?p=235

Jordärtskocksmousse: http://katinkaskitchen.com/?p=239

Jordärtskocksgratäng: http://katinkaskitchen.com/?p=249

Jordärtskockssufflé: http://katinkaskitchen.com/?p=256 

Jordärtskocksröstie med brie, bacon & spiskummin: http://katinkaskitchen.com/?p=264 

Mustig bönragu med jordärtskocka: http://katinkaskitchen.com/?p=1099

Jordärtskocksrösti fylld med brie, bacon och spiskummin

Lycka till i köket med de underbara jordärtskockorna!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


En kommentar

  1. Pingback: Jordärtskocks-soppa | Katinkas Kitchen

Kommentera