Potatis- och purjolöksoppa

Potage Parmentier eller Crème Vichyssoise

Det här är en fransk soppklassiker och verkligen en stor favorit hemma hos oss – inte minst barnen är väldigt förtjusta i den här soppan med sin milda rika smak. Den är både extremt lättlagad, god, vacker och mättande.

Denna soppa kan med fördel även serveras kall, särskilt sommartid och heter då Crème Vichyssoise. När den serveras varm brukar den i sitt ursprungsland Frankrike kallas Potage Parmentier.

Du behöver:

500 gram potatis, ca 5-7 potatisar

500 gram purjolök, 2-3 purjolökar

1 1/2 – 2 liter vatten

grönsaksbuljong (3 tärningar)

ev smör att smälta purjolöken i 

Gör så här:

Skala och skär potatisen i bitar. Om bitarna är lite mindre går det fortare att koka soppan.

Tag bort rotfästet på purjolöken och det vissna på blasten, men försök behålla så mycket som möjligt av det gröna som är både gott och nyttigt och ger soppan en vacker färg.

Om du vill få extra fyllig soppa ”smälter” du flest purjolöken i smöret innan du tillsätter potatis och buljong. Annars: Koka upp vattnet med saltet eller med lite grönsaksbuljong, lägg i potatisen och låt koka under lock ett litet tag innan du lägger i purjolöken också. Låt koka tills grönsakerna är mjuka – det brukar ta cirka en halv timme. Tag soppan från värmen och mixa med en stavmixer. Jag brukar ställa kastrullen i diskhon när jag mixar – både för att det blir lättare att komma åt och för att minimera och kontrollera stänket som lätt blir vid mixningen. När soppan är slät är den färdig att servera. Hur enkelt, snabbt och gott som helst! I Frankrike reder man ofta av soppan med några matskedar vispgrädde eller smör, men jag föredrar faktiskt smalvarianten i det här fallet – den har så fin smak som det är. Däremot kan man kanske servera en klick crème fraîche att lägga i soppan för den som vill.

Den här soppan är även god att servera kall, särskilt trevligt på sommaren. Då brukar den ofta redas av med 1-2 dl vispgrädde för att därefter kylas innan servering och kallas då på franska för Crème Vichyssoise, en underbar soppa som brukar serveras som förrätt. 

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

3 Kommentarer

  1. Potatis- och purjolökssoppa är verkligen gott! Gjorde också det idag 🙂

  2. Visst är det! Pröva också den underbara purjolökssoppan special som helt enkelt är samma som här, men med en gnutt kantarellfond som jag tog av misstag en gång. Det blev jättegott! En skvätt vitt vin i ger också vilken soppa som helst det där lilla extra. Vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

  3. Jag älskar purjolöksoppa och tänker laga den idag

Kommentera