Pärontarte frangipane

När du vill ha något gott sött efter maten, eller att bjuda till kaffet, och vill göra det väldigt enkelt för dig kan jag varmt rekommendera den här pärontarten.

Frangipane betyder att receptet innehåller mandel. Den här oerhört lätt- och snabblagade tarten brukar göra succé. Mandelmassan och päronen gjfter ihop sig till en ljuvlig smakkombination. Nu finns det väldigt fina Conferencepäron i affärerna som jag tycker passar bra här. Även Anjou är goda.

Du behöver:

1 paket färdig smördeg (alt. några lager filodeg – som du penslar med smält smör mellan varven)

ca 4-5 päron

ca 200 gram mandelmassa, grovriven (brukar gå lättare om du lägger den i frysen ett tag)

Gör så här:

Rulla ut den färdiga smördegsplattan, som ofta kommer färdig med bakplåtspapper, och lägg den på en plåt. Använder du filodeg lägger du först ett ark på ett bakplåtspapper, penslar med smält smör, så ett nytt ark filodeg och så vidare i några varv.

Skala päronen och skär i vackra skivor. Lägg skivorna omlott på degplattan i ett vackert mönster. Jag brukar göra den här i sin rektangulära form, men den som vill kan göra tarten i en rund form och då lägga päronskivorna i vackert solfjädersmönster. Riv mandelmassan på den grova sidan av rivjärnet. Jag brukar riva mandelmassan rakt över tarten. Mandelmassan brukar vilja kladda ihop sig, men det brukar gå lättare om man lägger den i frysen ett tag innan den ska rivas. Hit kan du förbereda och ställa undan tarten med plastfolie över sig för att päronen inte ska mörkna så lätt. Vet du att den ska stå ett tag innan gräddning kan det vara en bra idé att pensla pressad citron över päronskivorna för att förhindra oxidering.

Grädda i 200-220 grader i ugnen, ganska lågt ner i elugn, men i mitten i gasugn. Detta för att botten ska få chans att gräddas och bli krispig utan att toppen med mandelmassan bränns. När degen blivit gräddad gyllenbrun och frasig och mandelmassan tagit lagom färg är tarten klar. Det brukar ta ca 20-30 minuter, kanske ytterligare lite tid beroende på din ugn. Titta på den så att den inte blir bränd. Om botten fortfarande verkar för mjuk och degig men ovansidan börjar ta för mycket färg kan du lägga ett bakplåtspapper över under resten av gräddningen.

Servera tarten ljummen eller avsvalnad, som den är eller med vaniljglass eller grädde.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Mmmm, låter underbart gott. Päron och mandelmassa är ju klockrent!

Kommentera