Speculoos och lördagmiddag

Mina barn älskar speculoos! Det var många år sedan jag släpade hem ett paket med de belgiska kakorna för första gången, och de föll genast i god jord med sin knäckiga krispiga kaneliga smak.

De är supergoda bara som de är, till kaffe, saft eller mjölk som barnen gärna tar dem. Men men kan även använda dem i efterrätter. Jag har med framgång strött krossad speculoos över krämig chokladmousse. Jag har även smakat tiramisú gjord på speculoos. Och nu experimenterar vi med att göra en efterrätt där en kräm, till exempel gjord på avrunnen yoghurt smaksatt med rivet citron- eller apelsinskal, varvas med krossade speculoos och färska bär, kompott på frysta bär, apelsinsallad (utmärkt på vintern), lemon curd eller rabarberkompott när vår-sommaren kommer. Experimenten fortsätter i Katinkas Kitchen och jag återkommer om utfallet.

Ikväll blir det just den varvade varianten, med hinnfria apelsinklyftor som lagts i en ljuvlig sockerlag med finstrimlat apelsinskal och en bit vanilj. Kanske även kanel och kryddnejlika för att förhöja och accentuera smaken.

Till huvudrätt blir det den romerska kycklingen, och före det helt enkelt skivor av rökt lax serverade med en underbar italiensk sallad på flortunt skivad fänkål med apelsin, olivolja och havssalt.

Mycket nöje i köket!

önskar Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

En kommentar

  1. Aldrig hört talas om de kexen/kakorna. Nu ska jag hålla ögonen öppna!

Kommentera