Katinkas Kitchen
Inspireras av recept och råvaror! – god enkel mat i vardagen & till fest
Efterrätt med speculoos

De belgiska kanelsmakande kakorna speculoos kan med fördel användas smulade i efterrätter. Här har jag varvat de krossade kakorna med dels en kräm gjord på avrunnen yoghurt som smaksatts med äkta vanilj och rivet apelsinskal, dels en fräsch lite kryddig apelsinsallad smaksatt med vanilj, kanel och kryddnejlika. Det går att variera denna enkla efterrätt i oändliga variationer; bärkompott, färska bär, rabarberkompott, färsk frukt, exotisk frukt… Har du svårt att finna speculoos kan du ersätta dem med belgiska tunna mandelkakor (läs här bredvid på Katinkas Kitchen), pepparkakor, digestivekex, havrekakor eller andra goda kakor.

Du behöver för 4 personer:

speculooskakor eller andra kakor du gillar

5-6 dl yoghurt, helst inte lättvariant (du kan ta vanlijyoghurt)

äkta vanilj

socker, gärna råsocker

rivet apelsinskal, eller citronskal (tvätta noga före)

Till apelsinsalladen: 4 apelsiner

1 dl socker – helst råsocker

knappt 1 dl vatten

en bit vaniljstång, skuren på längden

3-4 kryddnejlikor

½ kanelstång (en hel om du gillar smaken mycket)

ev strimlat apelsinskal

 Gör så här: 

Börja med att ställa yoghurten på avrinning genom att hälla den i ett melittafilter i en hållare som du ställer över en skål eller ett litermått, som jag brukar använda.

Fortsätt med att koka sockerlagen – blanda ingredienserna i en tjockbottnad kastrull: socker, vatten, vaniljstång som du skurit på längden, kryddnejlikor och kanel. Det är även gott att låta strimlat apelsinskal koka med, men tänk på att tvätta apelsinerna noga. Ekologiska apelsiner känns bra att använda när man ska använda skalen. Låt koka upp under omrörning då och då. Passa så inte kokar för mycket eller kokar över. När lagen blivit simmig, efter ca 5-10 minuter, tar du den av värmen och låter den svalna.

Under tiden lagen kokar kan du mellan varven då du rör i lagen lägga kakorna i en plastpåse och knyta den så att det är så lite luft kvar som möjligt i påsen. Banka på kakorna i påsen med en brödkavel. Kakorna ska smulas sönder men inte bli till mjöl. Du kan även välja att krossa dem i mortel.

Apelsinerna (som du redan tagit skal från) ska skäras i hinnfria klyftor. Det gör du genom att först skära av toppen och botten på apelsinen. Därefter ställer du den på höjden med en av de avskurna ändarna neråt på en skärbräda som är helt ren och absolut inte har någon lök- eller vitlökssmak kvar. Skär av skalet i “våder” uppifrån och ner så även den vita hinnan kommer med. Apelsinklyftorna ska vara blottlagda på utsidan, kan man säga. När hela apelsinen är skalad tar du den vassa och inte alltför stora kniven och skär ett snitt in vid en klyfta så nära den vita hinnan som möjligt. Skär sedan på andra sidan av klyftan återigen nära den vita hinnan. Lirka loss den nu hinnfria klyftan som du lägger i en skål. Fortsätt så och “bläddra” fram hinnorna allteftersom. När alla klyftor skurits loss pressar du ur saften ur de kvarvarande hinnorna över apelsinklyftorna. När lagen svalnat något häller du den över apelsinklyftorna med sin saft.

När yoghurten runnit av någon timme eller två och blivit härligt tjock och krämig blandar du den med inkråmet i en bit vaniljstång och rivet apelsin- eller citronskal samt socker. Smaka av så du får bra sötma. Den avrunna vätskan från yoghurten är utmärkt att använda när du bakar bröd.

Hit kan du förbereda god tid i förväg. Förvara yoghurtkrämen svalt och apelsinklyftorna i sin lag i rumstemperatur om du ska montera efterrätten samma kväll, annars i kylen i burk med lock. Ta fram dem en tid före servering så de inte är kylskåpskalla.

Ett litet tag innan servering tar du fram vackra glas eller kupor. Jag använder ibland raka glas, ibland gammeldags rundade champagnekupor. Börja med att lägga apelsinsallad i botten, häll på yoghurtkräm, fortsätt med kaksmulor, mer yoghurtkräm, mer kaksmulor och avsluta med apelsinsallad och kaksmulor ovanpå. Den som vill kan självklart göra fler lager. Om man vill förbereda ännu mer kan man varva alla lager ända till toppen, men bara spara sista lagret kaksmulor till precis vid servering.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen! 

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www. katinkaskitchen.com

#blogg100

 

1 Comment to “Efterrätt med speculoos”

  1. Marlene says:

    Gud så gott! Jag älskar speculoos och detta verkar vara en enkel och smaskig dessert. Tack för tipset! Marlene

Leave a Reply