Olivkyckling

Kyckling är praktiskt för att laga god, enkel mat i vardagen – och till fest. Här låter jag den stekas i ugn med oliver, citron, lök, vitlök och örter. Den kan göras på hel kyckling eller på delar som lårben, benfria lårfiléer eller bröstfiléer.

Den här rätten går utmärkt att göra i den gamla åttiotalsklassikern lergrytan Schlemmertopf, Rhömertopf eller vad de nu kunde ha för namn. Faktum är att jag dammade av min för att kunna göra den här rätten som blir riktigt saftig och fin i lergrytan. Har du ingen lägger du helt enkelt kycklingen med allt det andra goda i en ugnsfast form. Använder du lergrytan ska du tänka på att den ska blötläggas en halvtimme innan användandet.

Det här är en otroligt praktisk rätt där allt tillagas i ugn på en gång, och det blir supersaftigt och jättegott, fullt av härliga smaker. Servera med en sallad och kanske ett gott bröd.

Du behöver:

Kyckling i bitar – med eller utan ben (lårfiléer, lårben eller styckad hel kyckling – använder du hel kyckling tar det längre tid. Jag brukar köpa hel majskyckling och stycka själv – eller min man gör det..)

3 citroner, skurna i halvor som sedan delas

2 lökar (gula och/eller röda), skurna i klyftor

ca 10 vitlökar, hela klyftor delade på längden

Oliver, helst svarta och gröna blandade (Jag brukar ta en burk blandade och en halv burk kalamataoliver)

Timjan, gärna färsk i kvistar, eller annan örtkrydda – gärna färsk, annars torkad

Peppar, nymalen – gärna både svart- och blandpeppar

Flingsalt

Olivolja

8-10 potatisar, tvättade och skurna i klyftor

Gör så här: 

Arrangera alla ingredienser i den tidigare blötlagda lergrytan eller i en smord ugnsform. Ringla olivolja över. Om du har en skvätt vitt vin är det gott att ha på. Ställ in i ugnen och stek i ca 40 minuter tills kycklingen är klar. Det märker du genom att när du sticker i köttet med en kniv kommer det klar vätska, inte rosa! Se alltid till att kyckling är genomstekt, men låt den inte stå för länge för då blir den bara torr.

Ett bra tips är att om du styckar kycklingen själv (det är verkligen inte svårt) så spara kycklingskrovet och ställ det ovanpå hela rätten om du gör den i ugnsform. På så vis steks skrovet och får lite färg så att du lätt kan koka en härlig kycklingbuljong, även kallat fond, på den och använda den vid ett annat tillfälle (går utmärkt att frysa in) samtidigt som skrovet ger saftighet och smak till olivkycklingen.

Antingen gör du potatisklyftor i en separat form bredvid eller så lägger du dem i en extra stor form eller långpanna runt om kycklingen med alla godsaker, som du ser på bilden här bredvid – både före och efter gräddning i ugnen. Krydda potatisen med örtkryddor, svartpeppar och flingsalt. Jag brukar slunga runt potatisen för hand i en bunke med rosmarin och salt innan jag häller den i ugsnformen och sedan arrangerar med citronerna, vitlöken, löken, kycklingen och oliverna och lägger timjanruskor på. Glöm inte att ringla olivolja över! Det gör den här rätten saftig och väldigt god!

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

 1. Birgitta Andersson

  Jag gjorde som du. Jag dammade av en gammal lergryta för att laga maten i. Jag kom ihåg att den skulle läggas i blöt men sen kom jag inte ihåg. Därför letade jag på nätet och hittade din Olivkyckling.

  Jag har två frågor.
  -Hur många grader ska det vara i ugnen?
  – Skall man ställa in lergrytan i varm eller kall ugn.

  Min gryta har nu legat 55 minuter i vatten och maken slår sina lovar i köket.

  Vi får nog ta något annat idag.

  Jag vore tacksam om du svarar mig.

  Birgitta Andersson

 2. Hej Birgitta! Jag är på resande fot – därav det sena svaret, och på det här viset.
  Du kan sätta in grytan i varm eller kall ugn, vill minnas att kall ugn förespråkades på 70-talet, men jag brukar sätta in den i ca 200 grader. Mellan 175-225 funkar, anpassa efter din ugn.
  Det viktiga är att grytan legat i blöt. Detta gör man dels för att den inte ska spricka, men förr när temperaturen på öppen eld var svårreglerad hade det även det syftet. Det blev en form av tidig ångkokning. Dessutom ger det maten en saftighet, som vi gillar i våra dagar.
  Lycka till i köket!
  Med vänliga matglada hälsningar
  Katinka

Kommentera