Grönkålssoppa

Grönkålssoppa är både gott, lätt- och snabbllagat och vackert – särskilt när man serverar den med ägghalvor som man kokat så de fortfarande är lite krämiga i gulan. Soppan är därtill en veritabel vitaminbomb!

I skördetider är grönkålen härligt färsk och fräsch och passar utmärkt till denna oredda soppa jag gärna gör. På vintern kan det vara svårt att finna fryst grönkål i affärerna – då kan man göra spenatsoppa i stället. Servera den utan ägg och du har en vegetarisk måltid.

Det här receptet går även utmärkt att använda för att göra ljuvlig vårig kanonnyttig nässelsoppa. Se där, då har vi täckt in nästan alla årstiderna:)

Du behöver för 4 personer:

Grönkål – ca 600 gram färsk eller 500 gram fryst (enklast med fryst)

en klick smör

1-2 schalottenlökar, skalade och finhackade

1½ liter buljong (grönsaks utan glutamat tar jag)

1 ägg per person (eller mer för påfyllning)

salt och peppar

Gör så här:

Om man vill kan man reda soppan med antingen en skvätt grädde (men det drar ner järnvärdet, eftersom mjölk och grädde motverkar kroppens upptagningsförmåga av järn) – annars kan man göra en redning av några msk smör och två msk vetemjöl som rörs ihop till en kula som man reder soppan med. Den som vill kan reda med både grädde och beurre meunière.

Först sätter du på en kastrull med vatten till äggen och kokar dem. Jag gillar när gulan är löskokt, men koka dem som du vill ha dem. Medan äggen kokar (sätt en timer!) börjar du med soppan enligt nedan. De färdigkokta äggen ställer du åt sidan tills soppan är klar. Den som vill vara riktigt avancerad pocherar äggen, men det tycker jag är supersvårt:)

Börja med att smälta smöret i en kastrull. Fräs schalottenlöken mjuk i smöret utan att den tar färg. Lägg i grönkålen (eller spenaten), låt fräsa helt kort. Häll på buljongen och låt koka några minuter. Har du använt frysta hackade blad fräser du dem i smöret tills de tinat innan du fortsätter med att hälla på buljongen, låter soppan koka upp och sjuda ett tag innan du reder av den. Jag serverar den oftast faktiskt som den är, även om den kan ha en tendens att separera sig lite, men jag tycker smakerna blir renare. Smaka av med salt och peppar. Servera direkt med de skalade äggen skurna i halvor och lagda i soppan.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

3 Kommentarer

 1. Du skulle kunna lägga till att man kan använda samma recept till nässlor
  Kram

 2. Hej!
  Brukar göra grönkålsoppa efter julen av julbordets grönkålsdekorationer. Om man använder färsk grönkål till grönkålssoppa måste man förvälla kålen och slå bort vattnet. Annars blir den outhärdligt besk. Därefter kör man den förvällda kålen i mixern. Lägg den finhackade grönkålen i en god buljong, kalv- eller grönsaks- (själv föredrar jag en aningens köttsmak i soppan)och låter dem sjuda tillsammans ett tag. Avred sedan med en Beurre manié. Sen kan jag inte tänka mig annat än att äggen ska vara förlorade, det vill säga pocherade. Men det är min egen preferens. Henrik

 3. Hej och tack för din insiktsfulla kommentar. Jag håller med dig både om att vintergrönkålen lätt blir besk och att pocherade ägg är godast. Men den färska lite spädare grönkålen man får i slutet av sommaren och början av hösten tycker jag faktiskt fungerar att använda utan att förvällas. Jag delar också din smak vad gäller kyckling- eller köttbuljong. Gott är det i alla fall – och nyttigt!
  Med vänliga matglada hälsningar!
  Katinka i mitt kitchen

Kommentera