Mammans mumsiga medelhavskyckling

Det här är ett recept som kom till av en slump; jag hade kyckling och lite olika saker kvar i kylen och simsalabim blev det en underbar mustig kycklinggryta som vi gärna lagar, såväl till vardags som till fest.

Du behöver för ca 3 personer (pga kycklingförp. – öka på om ni är fler): 

Kycklinglårfiléer eller kycklingbröstfiléer, ca 500 gram (ett paket)

Vitlök, 2-3 klyftor, skalade och hackade

1-2 schalottenlökar, skalade och hackade

Zucchini, 1-2 st. ganska små, tvättade & skurna i skivor

Tomater, ca 4- st. eller ca 15-20 cocktailtomater

Soltorkade tomater, ca 20 st.

Svarta oliver, 1 burk, urkärnade (bäst köpa med kärnor och kärna ur själv genom att trycka knivbladet mot oliven och sedan dela den och ta bort kärnan

Vitt vin, 1-2 dl.

3 vårlökar eller purjolök, tvättade och strimlade

½ färsk chili, gärna röd, hackad – eller lite chiliflakes eller chilipulver

En halv citron, tvättad, skuren i klyftor efter att du strimlat av skalet

Rosmarin, gärna färsk

Timjan, gärna färsk

½ tsk paprikapulver

Råsocker, 1-2 tsk.

Olivolja, ca 3-4 msk

Svartpeppar från kvarnen

Ev. färsk basilika

Ev. färsk koriander – blir väldigt gott att ha i!

Den här rätten serveras gärna med quinoa eller vad man annars föredrar, såsom bulgur, ris, pasta potatis eller bara ett gott bröd till.

Gör så här:

Hacka vitlöken. Värm olivoljan på låg värme med vitlöken, så den snarare kokas mjuk än steks. Hacka den färska rosmarinen och lägg den i vitlöksoljan, eller smula ner torkad rosmarin. Under tiden som vitlöken långsamt blir mjuk i oljan och tillsammans med rosmarinen frigör sina härliga smaker skär du upp zucchinin i bitar. Jag brukar dela zucchinin på längden och sedan skiva relativt tunt i halvmånar. En stor zucchini delas lämpligen i fyra längder som sedan skivas till kvartsbitar. Välj tunnare eller tjockare skivor/bitar i enlighet med din smak.

Lägg i kycklingbitarna och öka värmen. Krydda med paprikapulver, örter, citronskal, peppar och salt. Häll på vinet när kycklingen fått lite stekyta. Låt puttra ett tag.

Koka upp vatten och blötlägg de soltorkade tomaterna i några minuter, eller använd som jag gjorde här de inlagda på burk från Zeta. Använder du torkade ska du tänka på att ju hårdare de är desto längre tid behöver de blötläggas. Skär de uppmjukade soltorkade tomaterna i strimlor. Krossa varje oliv med ett brett knivblad och plocka ut kärnorna samtidigt som du delar oliverna i halvor. Lägg de soltorkade tomaterna och oliverna i grytan.

Skär de färska tomaterna i bitar, lägg dem i grytan. Tillsätt lite råsocker för att runda av och balansera tomaternas syra och framhäva deras sötma – ett klassiskt italienskt knep. Tillsätt hälften av den strimlade vårlöken eller purjolöken.

Lägg zucchinibitarna ovanpå medan grytan puttrar.  De läggs i först nu för att inte bli för genomkokta och sladdriga, utan får gärna behålla lite spänst.  Rör runt då och då. När kycklingen är klar (saften som kommer ur den när du sticker eller skär den är klar, inte rosa) smakar du av så det är fin balans på syran från vinet och citronen och råsockret och kryddorna. Mal över svartpeppar och häll på strimlad färsk basilika och gärna hackad färsk koriander och servera. 

Ställ fram strimlad vårlök eller purjolök på ett fat för gästerna att lägga på vid servering. Det här är en gryta som lämpar sig utmärkt för att servera hackad chili eller chilisalsan till så den som önskar lite mer hetta kan tillsätta det.

På bilden längst ned är medelhavskycklingen serverad med röd quinoa som har god smak och passar mycket bra till.

Bon appétit!

önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen

Katinka Hammarskiöld

www.katinkaskitchen.com

 

En kommentar

  1. Jag har ett tips! Druvan säljer ris blandat med quinoa! Pröva till ovanstående rätt, den blev outstanding!

Kommentera