Chokladmousse

Mousse au chocolatIMG_1188

Det här receptet är mycket enkelt och har den goda fördelen att moussen inte skär sig, eftersom den inte innehåller grädde. Du lagar den snabbt även en fredagkväll före maten, ställer den i kylen eller på fösterblecket att vila medan huvudrätten serveras och plockar sedan fram den och serverar som den är eller med frukt eller bär.

Receptet är lagom till 4 personer, eller 6 små portioner. Häll gärna upp i fina skålar eller glas, eller ställ i stor skål och lägg upp i fina kulor/ägg med hjälp av en sked som du doppar i hett vatten för att smälta igenom den ljuvligt krämiga moussen. Till buffé lägger jag gärna portionsvis i engångsvinglas för vacker men praktisk 2069424servering.  Dubbla receptet för buffé för ca tio personer.

Många klassiskt franska ecept föreskriver 20 gram smör, men jag tycker moussen blir krämigare utan smöret och har därför valt bort det på sistone.

Du behöver: 

100 gram mörk choklad av god kvalitet (jag tar ofta Linds mörka 70% eller den med havssalt)

3 äggvitor (några droppar citron för att vitorna lättare ska styvna)

1-2 msk strösocker – som jag har i äggulorna när vispar dem1381978_10151903718320857_2065266410_n

3 äggulor – vispade med sockret

Gör så här:

Bryt chokladen i bitar och lägg i en tjockbottnad kastrull som du ställer på lägsta värmen på en platta på spisen. (även om många förespråkar att smälta choklad i vattenbad vill jag avråda från det eftersom det lätt dels blir för varmt men framför allt lätt kommer vattenånga i chokladen och då skär den sig!)

Dela äggen i vitor och gulor. Vispa vitorna, gärna någon droppe citronsaft och en knivsudd salt till ett fast skum. Vispa gulorna för sig med sockret.

Ta den smälta chokladen från värmen, låt svalna ett tag och rör ner i äggulevispet.

Rör ner hälften av vitorna i chokladsmeten. Vänd därefter ner resten. Om du vill smaksätta med apelsinsaft och -skal eller t.ex. rom eller cointreau eller annat har du i det innan du har i äggvitorna. 

Fördela moussen i koppar, täck med plastfolie och låt stå kallt i minst en halvtimme innan servering.

Servera moussen som den är eller med hallon (som på bilden högst upp) eller någon frukt eller bär till (här bredvid är det mango och hinnfria apelsinklyftor.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 


På bilden här nedanför: Chokladmousse på kylning på fönsterblecket i Paris…

En kommentar

  1. Hej!
    Hade gäster i kväll, Agnes klasskompis och hennes mamma, och då bjöd jag givetvis på din chokladmousse som efterrätt. Mycket uppskattat. Funkar jättebra att skippa smöret, nu känns det som rena hälsokosten: ägg, en gnutta socker visserligen, och så bra choklad. Lite hallon på toppen och så är man hemma. Katinkas kitchen är en räddare i nöden för en kökskatastrof som jag.
    Ha det gott, kram! Eva

Kommentera