Tonfisksmörgåsar

De här smörgåsarna har jag gjort i många år till picknickar. Tonfiskröran är enkel att göra och blir mycket god och fet fisk är ju dessutom väldigt nyttigt. Barnen älskar tonfisksmörgåsarna, och vi har ofta haft dem både vid skidåkning eller vandring bland berg eller annan miljö – utmärkta till matsäck sommar som vinter.

Om vädret inte är så fint kan man göra som vi gjorde en regnig sommardag – hade picknick på en filt i vardagsrummet:)

Du behöver för ca 4 personer:

1-2 burkar tonfisk av god kvalitet (i vatten eller olja – det du föredrar)

några skedar crème fraîche (jag tar ca en halv burk)

ev. en sked majonnäs

en finhackad schalottenlök eller en halv finhackad rödlök

svartpeppar

ev. citronpeppar

citronsaft

kanske någon örtkrydda (barnen gillar färsk basilika)

Gott bröd

tomater skurna i skivor

Gör så här:

Rör ihop alla ingredienser till tonfiskröran och mosa tonfisken lite med en gaffel. Ta försiktigt med crème fraîche – röran får inte bli för lös och rinnig.  Jag brukar jag röra ihop den på morgonen innan frukost, eftersom den mår bra av att stå och dra ihop smakerna och konsistensen ett tag innan den läggs på brödet med tomatskivor. Salladsblad kan man också ha på.  Lägg smörgåsarna i påsar, plast eller kanske ännu hellre smörgåspapper så brödet håller sig fräscht och röran inte rinner ut och geggar ner din ryggsäck eller picknickväska.

En termos med gott kaffe, och en termos med varm mjölk för de som vill ha caffe latte eller macchiato, och en termos med varm choklad brukar åka ner i vår picknickpackning. Kokta ägg kan också vara gott att ta med – i en burk, eller i skivor på tonfisksmörgåsen för den som vill, särskilt vid vandring där all energi behövs. Och choklad! Kakor med mörk eller ljus choklad i flera sorter, smaker och former brukar slinka med då vi vandrat eller åkt skidor i Schweiz, och också hemmavid. Utmärkt energi. Bullar, hembakta eller köpta är också favorit för eftermiddagsmellanmål. Och frukt som tål att packas, eller så lägger man den i en plastask så den skyddas. Servetter/hushållspapper och gärna våtservetter och massa vatten och kanske äppeljuice att dricka för att orka dagens äventyr.

Mycket lovnöje med härlig picknick önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

2 Kommentarer

  1. Underbara utomhusbilder! längtar efter lite mer vårstämning i vädret… Jag brukar göra en liknande tonfiskröra men med lite tomatpuré och chilihetta av tabasco också. Inte dumt!

  2. Mm tabasco och tomatpuré ska jag pröva att ha i. Jag glömde att jag brukar ha i lite cayenne.
    Bilderna är från just en vandring i Alperna – härligt!

Kommentera