Soppa på rostade grönsaker

IMG_0534

Det här blir en fantastiskt mustig härlig soppa med underbara smaker och vacker färg. När man rostar grönsakerna blir de söta och milda i smaken – det gäller även vitlöken – och den ljuvliga smaken går igen i denna favoritsoppa.

Faktum är att det här är ett recept till två middagar; soppan kan med fördel göras på rostade rotfrukter och grönsaker som du har över efter en annan middag – gör mycket (dubbel sats minst) och lägg det överblivna i låda i kylen eller frys in för att sedan få till denna soppa snabbt och enkelt. Receptet kom till just för att jag hade rostade rotfrukter kvar, var trött och tänkte att jag slänger dem i en buljong och gör en soppa. 

I receptet på bilden har jag använt morötter, palsternackor, rotselleri, gul lök och lite potatis tillsammans med timjan och rosmarin. Med zucchini och tomater blir den både mustigare och vackrare i färgen.

Du behöver för 4 personer: IMG_0529

3-4 morötter, skalade och skurna i stavar

2-3 palsternackor, skalade och skurna i stavar som är lite större än morotsstavarna eftersom palsternackor mjuknar snabbare och annars riskerar bli brända

2 gula eller röda lökar, skalade och skurna i klyftorIMG_0532

1 zucchini, tvättad och skuren i stavar i samma storlek som palsternackorna av samma skäl

ev. 5-6 tomater – gärna plommontomater, tvättade och skurna i halvor eller kvartar

ev. 2-4 vitlöksklyftor – läggs med hela med skal på och skalas efter rostningen för att de inte ska bli brända

Några kvistar färsk timjan eller lite torkad timjan som du strör över

ev. rosmarin, färsk eller torkad

en god grönsaksbuljong

Olivolja att ringla över

Havssalt att strö över

Vid kokningen av soppan dessutom:IMG_0533

2-3 tärningar god grönsaksbuljong eller motsvarande mängd fond (jag väljer ekologisk utan glutamat)

ev. en skvätt vitt vin

Gör så här: 

Skala morötterna, palsternackorna och löken. Skär morötter och palsternackor i stavar, skär löken i klyftor på en dryg centimeter. Tvätta zucchinin och ta skär bort skaftet. Skär även den i stavar. Tvätta tomaterna och dela dem i halvor eller kvartar om de är stora. Dela en hel vitlök i klyftorna, men behåll skalet på, och lägg de oskalade vitlöksklyftorna tillsammans med alla grönsakerna på en ugnsplåt. Ringla olivolja över och strö havssalt över samt lägg på timjanruskorna. Ta tag med dina rena och tvättade händer och rör runt i grönsaksblandningen så oljan och saltet fördelas jämnt.

Ställ in plåten i ugnen som värmts till 200-225 grader. Om du använder gasugn – tänk på att alltid ställa plåten så högt som möjligt för att få värmen så jämnt fördelad som möjligt, annars bränns det lätt i botten. Rör om grönsakerna då och då, så de blir jämnt rostade.

När de är mjuka och lite gyllene är de klara. Det brukar ta åtminstone en halv timme, beroende på hur tunt skurna grönsakerna är. Servera till kött eller fisk som ett vackert, nyttigt och fantastiskt gott tillbehör.

Nu till soppan på de överblivna resterna från din tidigare goda middag: Koka upp en god buljong i en kastrull – anpassa mängden till hur mycket grönsaker du har och hur många ni är, men till 4-6 personer brukar 7-10 dl vara en lämplig mängd. Ta en riktigt bra grönsaksbuljong eller en god kycklingbuljong.

Lägg i grönsakerna som de är och vitlöksklyftorna som du skalat. Låt koka ett lite tag, så grönsakerna blir varma och mjuka. Ta kastrullen av värmen och mixa med en stavmixer. Späd eventuellt med mer buljong eller vatten. Klart!

Om du vill kan du servera med smulad fetaost, eller fetaost nedrörd i lite avrunnen yoghurt eller crème fraîche. Servera gärna ett gott bröd till.

Det här är en enkel vardagssoppa som är så god att den med fördel kan serveras som förrätt även vid mer festliga tillfällen. På sommaren är det inte helt tokigt att servera den kall.

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com


En kommentar

  1. Mmmm, bra recept. Soppan skall jag definitivt testa i veckan!

Kommentera