Valborg – middag

Det drar ihop sig till Valborg. Valborgsmässoafton är en väldigt svensk helg, som firats hos oss sedan länge. Valborgsfirandet finns även i Finland där den kallas Vappen (och firas alldeles fenomenalt kan vi intyga!), och i Estland och Lettland. Det sägs att man även firar Valborg i Tjeckien, Slovenien och Tyskland, även om jag aldrig hört talas om det och min man som vuxit upp i Tyskland hävdar att man inte gör det. Hur det än är med den saken är det ursprungligen en hednisk högtid men som senare kom att gälla helgonet den heliga Valborg och firas just den 30 april för att Walpurgis blev helgonförklarad den 1 maj år 779, enligt Wikipedia.

Man trodde ursprungligen att häxorna denna natt red på kvastar eller getabockar till offerplatser för att fira med själva djävulen. Enligt den kristna versionen av Valborgsmässoafton samlades man därför för att tända eldar och föra oväsen för att störa häxorna.

Valborg är vidare en viktig högtid vid universitet eftersom det är då studentmössorna åker på inför den kommande studenten. Valborg ses även som festligheten då man firar in våren.

För de flesta är nog Valborg en helg då det är skönt att vara ledig och fira med vänner och familj. Festmiddagen kan bestå av nästan vad som helst, men en del passar nog på att inleda grillsäsongen, särskilt om vädret för en gångs skull är bra. Här kommer ett förslag på en god, lättlagad Valborgsmiddag.

Till förrätt föreslår jag en enkel och väldigt god laxtartar som görs på fin laxfile i små kuber tillsammans med avokado, lite tomat och vårlök. Receptet finner du här bredvid eller på länken längst ner på den här sidan. Ett annat passande recept salmon ceviche swe style Katinkas Kitchenär ceviche på svenska, gjord på lax med knapriga gurkbitar, dillvippor och toppad med forellrom – gott och vackert. Den som vill vara mer traditionell serverar sill enligt konstens alla regler med hackad gräslök och gräddfil, eller den fantastiskt goda matjessillröran som du finner på den här länken: http://katinkaskitchen.com/?p=1876 Man kan även välja att servera sill eller matjessillröra med potatis och knäckebröd till lunch för att senare göra laxtartaren till middagens förrätt.

Till huvudrätt föreslår jag underbar och prisvärd flankstek som kryddas härligt och sedan steks i stek- eller grillpanna eller rentav grillas ute. Den kan serveras med potatisgratäng i cocotter smaksatta med parmesan, eller med klyftpotatis i ugn och ett kryddsmör alternativt citronsmör. Vill du hellre ha fisk till huvudrätt föreslår jag lax som lagas enkelt i ugn och serveras med färsk sparris och persiljepotatis tillsammans med en underbar specialsås jag hittade på i helgen. Recepten finner du här bredvid eller på länkarna nedan.

Efterrätten så – förslagssvis en väldigt lättlagad pärontarte frangipane som brukar göra succé. Det är något som händer smakmässigt när päronet och mandelmassan förenas. Päronskivor läggs på en botten av utkavlad färdigköpt smördeg (Picard har väldigt bra äkta smördeg) och får ett lager riven mandelmassa över sig. Baka i ugnen och servera med vaniljglass eller lösvispad grädde, gärna smaksatt med lite vaniljvodka eller konjak. Den som äter glutenfritt tar fram cocotter (eller ramequins) och lägger päronbitar i de smorda formarna, toppar med riven mandelmassa och gratinerar i ugnen på 200 grader i ca 15 minuter. För andra tips på härliga efterrätter kan du titta under någon av kategorierna  ”Efterrätter” eller ”Lättlagat – efterrätter” i kolumnen till höger. Kanske  du  har  tillgång  till  årets  första  späda  rabarber?rabarber 2 Katinkas Kitchen

Länkar till recepten:

Flankstek:  http://katinkaskitchen.com/?p=9750

Pärontarte frangipane:  http://katinkaskitchen.com/?p=6458

En riktigt härlig Valborgsmässoafton önskar jag er läsare, med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

Kommentera