Örtstekt kyckling

Kycklingfiléer går snabbt att laga och håller sig ganska bra i kylen. Jag köper därför gärna kyckling i början av veckan för att kunna få ihop en middag med enkla medel lite senare under veckan.

Det är gott att steka kycklingen med örter, salt och peppar samt kanske någon god kryddblandning eller lite chili. Tillbehören blir det jag har, hittar i affären eller har lust med. Det kan vara ris eller potatis – kokt eller i klyftor i ugnen. Eller risotto, om jag har lite mer tid. Eller bara broccoli och sallad eller några kokta morötter med härlig smaksättning som basilika, lime och chili eller annat. Bönor är gott och nyttigt så här års – gröna bara smörsaltiga eller vaxbönor med schalottenvinaigrette eller tomatvinaigrette. En sallad på tomater med mozzarella och basilika är både vackert och gott. Ett annat alternativ som passar bra till är zucchiniröra. Du finner länkar till recepten här nedanför, eller gå in i kategorin tillbehör i kolumnen till höger.

Du behöver för 4 personer:

4 kycklingfiléer

örtkryddor, gärna färska – dragon, basilika, timjan, salvia, rosmarin, mejram, körvel…

salt och peppar

kanske någon god kryddblandning eller lite chiliflakes (citronpeppar kan passa bra)

Olivolja till stekning

Gör så här:

Torka av och krydda kycklingfiléerna med örter, salt, peppar och vad du mer vill smaksätta dem med. Ta itu med de tillbehör du valt – länkar till recept finner du här nedanför.

När det är dags att steka kycklingen hettar du upp oljan i en stek- eller grillpanna. Lägg i kycklingen, stek på ganska hög värme på båda sidorna först så att den får fin färg. Dra därefter ner värmen så att den blir genomstekt utan att brännas. Vänd gärna på den någon gång till under stekningen. Jag brukar lägga ett stort lock över stekpannan när den ska bli genomstekt.

Servera direkt med dina tillbehör som du valt.

Länk till en mängd recept på goda tillbehör: http://katinkaskitchen.com/?cat=125

Länk till risotto: http://katinkaskitchen.com/?p=318

Länk till smörsaltiga bönor: http://katinkaskitchen.com/?p=2096

Länk till zucchiniröra: http://katinkaskitchen.com/?p=13779 och till zucchiniröra med tomat och vitlök: http://katinkaskitchen.com/?p=13006

Länk till citron- och örtsmör: http://katinkaskitchen.com/?p=10334

Länk till fler tips på såser, röror & kryddsmör: http://katinkaskitchen.com/?cat=127

Bon appétit önskas med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Katinka Hammarskiöld

katinka.hammarskiold@hotmail.com

www.katinkaskitchen.com

 

Kommentera